Helle Klein: "Väktare är det största säkerhetshotet för medborgarna"

Publicerad 2 februari 2019 kl 18.11

Inrikes. Händelsen där en mörkhyad gravid kvinna avvisades från Stockholms tunnelbana i veckan väcker starka känslor. Väldigt starka känslor från vissa håll.

Gilla artikeln på Facebook

Den fasaväckande halshuggningen av två skandinaviska kvinnor i Marocko i december fick ingen genomgripande uppmärksamhet via svenska medier. SVT spred länge den falska nyheten att flickorna hade fått "knivskador" på sin halsar, trots att det egentligen handlade om en omänsklig halshuggning, utförd av islamister. Filmen från händelsen är bland det mest brutala som någonsin spridits på nätet.

Inte förrän nyheten hade lagt sig, veckor efteråt, medgav SVT i ett inslag vad som egentligen hade hänt kvinnorna. SVT:s vinkel var också att det hela hade "inget med islam att göra".

Nu i veckan inträffade dock en annan händelse som bättre passade de svenska mediernas postmodernistiska narrativ om den vite mannens förtryck av minoriteter. Och hus i helvete tog det.

Det var vid Hötorgets tunnelbanestation i Stockholm som ordningsvakter avvisade en mörkhyad gravid kvinna. Snabbt blev händelsen en rikstäckande nyhet.

Enligt SL:s presskontakt Henrik Palmér började det hela när SL utförde en biljettkontroll tillsammans med ordningsvakter. Kvinnan ska ha saknat giltigt färdbevis. Hon avvisades efter att hon vägrat betala tilläggsavgiften och gjort "kraftigt motstånd", säger han till Expressen.

En film, som inte fångat hela händelseförloppet, visar bland annat hur vakterna för ut kvinnan från tåget samtidigt som hennes dotter gråter.

En annan film visar hur kvinnan ligger och skriker på golvet.

Många lade skulden på vakterna, medan andra (se till exempel här och här) även pekar finger åt kvinnans eget beteende.

Kvinnan har anmälts för våldsamt motstånd och ordningsvakterna för tjänstefel. Vakterna har även stängts av tills vidare.

Händelsen har skapat en storm av reaktioner.

Idag lördag skriver Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen, att "Tänk dig att hon var din kvinna. Bara gör det", och påpekar i slutet av artikeln att "det är när du slutar föreställa dig det som vi har blivit ett folk utan empati".

"Vi har fått nog av det rasistiska våldet... Svarta kroppar har historiskt varit föremål för brutalt våld och vi fortsätter än i dag att se detta hända", heter det i dagens Aftonbladet.

Så här reagerar journalisten Helle Klein på Twitter:

"Känns alltmer som att väktare är det största säkerhetshotet för medborgarna. SL måste utreda senaste väktarskandalen grundligt!"


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0