Peter Springare
Peter Springare ska anmälas för att ha påpekat att nästan alla grova brott begås av invandrare.

Ingen vet vilket brott Peter Springare gjort sig skyldig till

Publicerad 6 februari 2017 kl 11.51
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Örebropolisen Peter Springare ska anmälas till särskilda åklagarkammaren. Det har polisledningen i Örebro bestämt. Men ingen vet vad det är för brott han gjort sig skyldig till.
– Det kan vara hets mot folkgrupp, gissar polis­kommunikatören Anders Sjöberg.

Gilla artikeln på Facebook

Peter Springare gjorde fel när han i fredags, via ett inlägg på Facebook, upplyste allmänheten om att nästan alla grova våldsbrott i Örebro begås av invandrare från Mellanöstern. Det hävdar högste polischefen i Örebro, Bo Andersson som igår berättade att han anmält Springare till särskilda åklagar­kammaren.

– Det är så att man får säga mycket men inte allt och i det här fallet har vi lämnat det till prövning, sade han till statliga Sveriges Radio.

Många undrar vad det är för brott Springare anses ha gjort sig skyldig till. Därför ringer Fria Tider under måndagen upp särskilda åklagarkammaren, som har i uppgift att bland annat utreda brotts­misstankar mot poliser. Men där känner man inte till någon anmälan mot Springare. En handläggare tror att ärendet kan ligga hos Särskilda utredningar (SU), en enhet inom polisen, och att det ännu inte överlämnats till åklagare.

– Det är möjligt att den ligger där och inte har skickats över elektroniskt ännu, förklarar hon.

Men inte heller SU kan hitta någon anmälan mot Springare i sin databas.

– Nej, inte någon anmälan. Nej, det finns inget på honom, inte än i alla fall, berättar en handläggare efter att ha gjort en slagning i datasystemet.

Hon förklarar också att en anmälan kan upprättas när som helst och att om en anmälan kommit in under söndagen så hade den hamnat i deras system.

– Det kan upprättas under helgen också, det är hela tiden, säger hon.

När Fria Tider försöker få tag på Bo Andersson, som sagt att han anmält Peter Springare, så är han olyckligtvis på tjänsteärende och inte anträffbar förrän på onsdag. Han har istället överlämnat alla frågor om anmälan mot Springare till press­kommunikatören Anders Sjöberg.

– Det som jag har fått till mig från ledningen är att man kommer göra en anmälan och om den är inskickad eller inte inskickad, det vet inte jag, säger Sjöberg till Fria Tider.

Vad blir brottsrubriceringen på anmälan?
– Det är egentligen inte en brottsrubricering. Så fort det uppstår en misstanke om brott mot någon av våra anställda så har vi en skyldighet att göra den här anmälan till SU och den ska överlämnas direkt och vi får inte göra några egna utredningsdelar. Det är därför den här anmälan kommer skickas in. Men vi får inte göra någon hantering som fördröjer på något sätt.

– I fallet med Peter, vad det är för brottsrubricering, det kan vara allting. Det kan vara allt från hets mot folkgrupp till något annat. Som poliser har vi en stor skyldighet att vara objektiva. Vi ska ta tillvara både den som är misstänkt och den som är målsägande, därför får vi inte dra alla över en kam.

Enligt förra årets rapport kom 5.590 anmälningar in till SU under 2015. Det innebär att enheten får in lite drygt 15 anmälningar varje dag och Sjöberg betonar att det inte är ovanligt att poliser anmäls och utreds av SU. De allra flesta fallen, mer än 97 procent, går aldrig ens vidare till åklagare.

– Om det inte begåtts något brott, då kommer inget åtal att väckas, men det finns en skyldighet för myndigheten att lämna in en anmälan om man bedömer att det skulle kunna finnas underlag för brotts­misstanke, säger Sjöberg.

Han är även kritisk till att Peter Springare utnyttjar det faktum att han är väl insatt i hur det faktiskt ser ut med den grova kriminaliteten i Örebro för att upplysa allmänheten.

– Det är så att Peter arbetar som förundersöknings­ledare, han har ju tillgång till de här uppgifterna, och då är frågan om man ska använda sig av de uppgifter man har för att göra privata inlägg. Jag tänker bara högt. Vi säger inte att Peter har fel, utan vi vill pröva det här, säger Anders Sjöberg.

– Vi vill ge en objektiv bild, vi behandlar alla lika oavsett de är gula eller svarta eller vad de heter. Den delen får man aldrig ifrågasätta på något sätt.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtta gånger fler sjuka med vaccin än utan

Stockholm massvaccinerades. Då ökade smittspridningen med 800 procent.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.