Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Publicerad 5 april 2020 kl 16.28

Ekonomi. För att undvika att livskraftiga företag slås ut i krisen meddelade Riksbankens chef Stefan Ingves att gratislån på 500 miljarder kan ges till svenska företag via bankerna. Men om svenska aktiebolag lånar för att täcka kostnader när det egna kapitalet är slut – då ansvarar styrelsen för skulderna.

Gilla artikeln på Facebook

Varningen kommer nu från FAR:s tidigare generalsekreterare Dan Brännström och advokatsamfundets tidigare ordförande Bengt Ivarsson, som varnar för det svenska regelverket.

Många tror att den som driver ett aktiebolag inte är personligen ansvarig för bolagets skulder, men det är i praktiken fel. Så fort ett aktiebolag inte har tillräckligt med eget kapital för att betala alla sina skulder, plus en buffert på halva sitt aktiekapital, så ansvarar styrelsen personligen solidariskt för alla skulder som bolaget drar på sig.

Undantaget är en period på åtta månader, en så kallad rådrumsfrist, som styrelsen har på sig att efter att ha upprättat en extra så kallad kontroll­balansräkning antingen återställa kapitalet eller ansöka om likvidation. Men om företaget istället tar ett krislån för att betala sina löpande kostnader, eller missar att upprätta den extra balansräkningen, så ansvarar styrelsen istället personligen för att betala tillbaka lånet och alla andra skulder som uppstår.

"För att effekterna av coronapandemin inte ska leda till ett personligt betalningsansvar för bolagens ställföreträdare krävs att reglerna om kontrollbalansräkning upphävs, i vart fall fram till utgången av 2021. Annars riskerar vi inte bara konkurser för företag utan även konkurser för företagare. Det skulle allvarligt fördröja en ekonomisk återhämtning när pandemin väl är över", skriver Brännström och Ivarsson i en debattartikel i Dagens Industri.

Enligt Brännström och Ivarsson känner många företagare inte till det personliga ansvaret, utan utgår från att det fungerar som i andra länder, där motsvarande bolagsformer begränsar det personliga ansvaret även när företaget hamnar på obestånd.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Coronastöd mörkas för skattebetalarna

Regeringen har smugit in sekretessbestämmelse i lagen.. Konsekvensen: HELT omöjligt att granska coronafuskande företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Ekonomi

Ökningen av konkurser har upphört

Kraftig minskning i flera branscher.. I Stockholm sjunker nu antalet konkurser med 14 procent.0 

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus