IQ-frågan
KRÄVANDE: Försvarsmaktens antagningsprov anklagas för diskriminering eftersom invandrare har betydligt lägre "allmän begåvning" än svenskar.

DN: Invandrare klarar inte försvarets IQ-test – nu krävs sänkta antagningskrav

Publicerad 30 juli 2015 kl 23.35

Inrikes. Invandrare har för låg intelligens för att klara Försvarsmaktens begåvningstest. Men det är inte Fria Tider som konstaterar det här, utan vänsterliberala Dagens Nyheter. Nu kan försvaret tvingas sänka kraven för att slippa anklagas för diskriminering.

Dela artikeln

De senaste decennierna har det vällt in invandrare från tredje världen till Sverige, inte minst araber och afrikaner som, enligt forskning, har en betydligt lägre generell IQ-nivå än svenskar. Invandrarna har därför överlag mycket svårare för att tillgodogöra sig utbildning, skaffa jobb och försörja sig själva samt hamnar lättare i kriminalitet och bidragsberoende.

Men skillnaderna i begåvning gör sig även påminda inom det svenska försvaret, skriver Dagens Nyheter. Försvarsmakten har de senaste åren arbetat aktivt för att försöka rekrytera "fler kvinnor och medarbetare med utländsk bakgrund" och det är framförallt den andra av dessa två kategorier som man haft svårt för att få in i organisationen.

DN skriver att det beror på att inskrivningsproven "är framtagna för att passa en 18-årig svenskfödd, manlig population" och därför är för svåra för invandrarna.

Genomsnittliga intelligensnivåer i världen enligt forskarna Richard Lynn och Tatu Vanhanens index. Blå länder präglas av hög IQ, gula av låg IQ och röda av mycket låg IQ.

Rose-Marie Lindgren är chefspsykolog och ansvarig för provet på Rekryteringsmyndigheten. Hon tror att skillnaderna är "kulturellt betingade".

– Så är det med alla begåvningstest, alla är kulturellt betingade. Det finns inget test som är helt neutralt, säger hon, men tror att det framförallt är invandrarnas bristande svenskkunskaper som ställer till det.

– Jag tror att det är språkbarriären som gör det.

Under hösten ska man se över och utvärdera inskrivningsprovet eftersom en fjärdedel av de invandrare som skriver det inte når upp till miniminivån, en fyra på en niogradig skala.

– Då kan vi se om det faktiskt är diskriminerande eller ej, säger Rose-Marie Lindgren.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.