Mellan grekiska Kos och stränderna utanför den turkiska turistorten Bodrum är det bara fyra kilometer och många syrier försöker ta sig den korta sträckan över sundet till den grekiska ön i olika slags båtar, skriver AP.
Även om syrierna är i säkerhet i Turkiet, där det inte råder krig, så vill man inte stanna där. Istället är det Europas relativa rikedomar som lockar, i synnerhet de nordeuropeiska länder som generöst delar ut asyl och bidrag till de syrier som lyckas ta sig dit.
Men vägen till de nordeuropeiska ländernas bidrag går via framförallt Grekland och Italien, vilket ger upphov till de kaotiska scenerna på Medelhavet och Egeiska havet där den grekiska övärlden ligger. Hittills i år har 134.988 invandrare tagit sig till Grekland och 93.540 till Italien genom att korsa havet i båtar som många gånger inte är sjödugliga.
Tidigare i år lade den italienske polistalesmannen Renato Cortese delvis skulden på Sverige för situationen han har att hantera med strömmen av illegaler.
– Det slutliga målet för invandrarna är ofta Sverige, Norge, Tyskland och Storbritannien, sade Cortese då och konstaterade att Italien var det "minst eftertraktade landet" att invandra till.
Och syrierna i Turkiet tycks fast beslutna om att ta sig vidare till Europa.
– Det spelar ingen roll om vi dör på havet. I slutändan, med guds hjälp, ska vi nå stabiliteten och säkerheten i Europa, säger en syrier till AP.