Coronaviruset

Italien: 250 döda idag – dödlighet 7,2 procent

Publicerad 13 mars 2020 kl 19.13

Utrikes. I Italien har nu 17.660 personer konstaterats smittade av covid-19. Av dem har 1.266 personer dött, vilket ger en dödlighet bland konstaterade fall på 7,2 procent.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt en tidigare beräkning som Fria Tider har gjort kommer dödligheten för viruset i Italien att stiga till över 10 procent bland konstaterade fall, vilket är värre än för spanska sjukan. Om det inte finns ett mycket stort mörkertal av överlevande personer bland den icke provtagna delen av befolkningen så betyder det att covid-19 är den dödligaste farsot som Europa har drabbats av sedan digerdöden.

Under dygnet mot fredagen dog 250 personer i coronavirus i Italien, vilket är nytt rekord för ett enskilt dygn. Det framgår av myndigheternas officiella statistik som publicerades vid 19-tiden.

Viruset fortsätter dessutom att spridas med oförminskad styrka. Under samma dygn konstaterades 2.547 nya smittade, jämfört med torsdagsdygnets rekord på 2.651 personer.

Italien tillämpar för närvarande karantänsregler där skolorna är stängda i hela landet och allmänna sammankomster är förbjudna. Reglerna tillåter dock fortfarande folk att gå till jobbet och vissa restauranger att ha öppet, varför smittan fortfarande sprids.

Om inga åtgärder vidtas, som i Sverige, fördubblas antalet smittade varje dag, enligt sammanställd statistik från Kina och flera asiatiska länder. I Italien ökar smittspridningstakten inte lika fort vilket tyder på att karantänsreglerna har viss effekt.


Nyheter från förstasidan

SD kräver Tegnells avgång

"Har getts chans på chans att korrigera sina misstag". SD-ledaren Jimmie Åkesson kräver statsepidemiolog Anders Tegnells avgång i ett debattinlägg ikväll.0 

Ekonominyheter

Kraftig ökning av nya jobb i USA

Börsen upp tolfte dagen på två veckor.. Bidragseufori ger fortsatt rally i stödpaketens spår.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus