Brexit
Jeremy Corbyn.

Kaos i Labour efter Brexitomröstning

Publicerad 26 juni 2016 kl 11.49
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Det råder just nu kris inom brittiska arbetarpartiet Labour efter torsdagens folkomröstning där de brittiska väljarna röstade för att gå ur EU, skriver AP.

Gilla artikeln på Facebook

Labour kampanjade för fortsatt EU-medlemskap medan regerande konservativa Tories officiellt förhöll sig neutralt i frågan.

Under söndagen sparkades Labours utrikespolitiske talesman Hilary Benn sedan han sagt att han inte har förtroende för partiledaren Jeremy Corbyn.

– Det finns ingen som tror att vi kommer kunna vinna ett allmänt val så länge Jeremy är ledare, sade Benn i BBC:s morgonsoffa.

– Han är en bra och anständig man, men han är ingen ledare. Det är det som är problemet.

Därefter avgick partiets talesman i hälso- och sjukvårdsfrågor Heidi Alexander sedan hon i ett öppet brev förklarat att hon inte längre har förtroende för Corbyn.

"De som kommer drabbas hårdast av den ekonomiska chock som följer av ett utträde ur EU behöver en stark opposition, liksom de grupper som fruktar ökande intolerans, hat och splittring", skriver hon i sitt brev.

Även om folkomröstningen handlade om att gå ur eller stanna kvar i EU har den i praktiken tolkats som en folkomröstning för eller emot invandringen. De som motsätter sig fortsatt hög invandring röstade till övervägande del nej till EU i förhoppning om att invandringen stoppas, eller i alla fall minskas kraftigt, om Storbritannien lämnar unionen.

Corbyn valdes till ny partiledare i september förra året och fick då ett massivt stöd från partiets vänsterfalang. Att många valkretsar som traditionellt stöder Labour i stor utsträckning valde att gå emot partilinjen och säga nej till EU har även tolkats som att den mer vänsterradikale partiledaren saknar förtroende hos den stora brittiska arbetarklassen.

Trots tumultet inom Labour finns det än så länge inget som tyder på att Corbyn överväger att avgå. Hans anhängare inom partiet har tagit honom i försvar och sagt att han fortfarande stöds av partimedlemmarna.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lamotte: Tamim Sultani skrek "allahu akbar" under attacken i Vetlanda

Offren berättar om terrorropet. "Tamim Sultani skrek 'Allahu akbar' innan han högg kniven i honom".0 

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

FN-krav på basinkomst bara för kvinnor

Så föreslås fattiga kvinnor kompenseras för pandemin.. Basinkomst specifikt riktad till kvinnor ska "minska klyftorna", enligt globala organisationen.0 

Fidesz lämnar EU-grupp efter påtryckningar från M och KD

Orbáns högerparti tvingas lämna EPP.. Moderata glädjen: "Äntligen sätter vår partigrupp ned foten!"0 

Vetenskap

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0