Brexit
Jeremy Corbyn.

Kaos i Labour efter Brexitomröstning

Publicerad 26 juni 2016 kl 11.49
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Det råder just nu kris inom brittiska arbetarpartiet Labour efter torsdagens folkomröstning där de brittiska väljarna röstade för att gå ur EU, skriver AP.

Gilla artikeln på Facebook

Labour kampanjade för fortsatt EU-medlemskap medan regerande konservativa Tories officiellt förhöll sig neutralt i frågan.

Under söndagen sparkades Labours utrikespolitiske talesman Hilary Benn sedan han sagt att han inte har förtroende för partiledaren Jeremy Corbyn.

– Det finns ingen som tror att vi kommer kunna vinna ett allmänt val så länge Jeremy är ledare, sade Benn i BBC:s morgonsoffa.

– Han är en bra och anständig man, men han är ingen ledare. Det är det som är problemet.

Därefter avgick partiets talesman i hälso- och sjukvårdsfrågor Heidi Alexander sedan hon i ett öppet brev förklarat att hon inte längre har förtroende för Corbyn.

"De som kommer drabbas hårdast av den ekonomiska chock som följer av ett utträde ur EU behöver en stark opposition, liksom de grupper som fruktar ökande intolerans, hat och splittring", skriver hon i sitt brev.

Även om folkomröstningen handlade om att gå ur eller stanna kvar i EU har den i praktiken tolkats som en folkomröstning för eller emot invandringen. De som motsätter sig fortsatt hög invandring röstade till övervägande del nej till EU i förhoppning om att invandringen stoppas, eller i alla fall minskas kraftigt, om Storbritannien lämnar unionen.

Corbyn valdes till ny partiledare i september förra året och fick då ett massivt stöd från partiets vänsterfalang. Att många valkretsar som traditionellt stöder Labour i stor utsträckning valde att gå emot partilinjen och säga nej till EU har även tolkats som att den mer vänsterradikale partiledaren saknar förtroende hos den stora brittiska arbetarklassen.

Trots tumultet inom Labour finns det än så länge inget som tyder på att Corbyn överväger att avgå. Hans anhängare inom partiet har tagit honom i försvar och sagt att han fortfarande stöds av partimedlemmarna.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så mycket tjänar de anställda på Expo – hela listan

Personalen "hängs ut" med namn och månadslön. Vänsterextremisterna uppger sig ha drabbats av "allvarliga ekonomiska svårigheter".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Stapplande Biden väcker frågor om demens

"Plågsamt att se.". Video från G7-mötet får stor spridning.0 

Avslöjade Clinton – hittad död

Låg bakom stort korruptionsavslöjande – liket upptäcktes på lördagen.. Paret Clinton anklagas för att ha röjt dussintals fiender ut vägen.0 Plus

Ungern ska förbjuda HBTQ-propaganda för barn

Förbereder ny anti-pedofillag.. Förbjuder material till unga som uppmuntrar till homosexualitet och könsbyten.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0