Estoniakatastrofen

Krav på att "gravfriden" hävs

Publicerad 28 september 2020 kl 20.41

Inrikes. Den tidigare biskopen Carolina Krook ingick i det etiska råd som rekommenderade att Estonia inte skulle bärgas – men nu anser hon att den så kallade gravfriden ska brytas, skriver Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

– När det kommer så konkreta uppgifter om det här hålet i vraket så känns det som att man måste gå vidare nu och ta reda på vad som har hänt, säger Carolina Krook i Studio Ett.

Efter det spektakulära fyndet av ett stort hål på Estonias skrov anser Krook att det är dags för regeringen att tillåta dykningar vid gravplatsen och undersökningar av vraket.

– Gravfriden var ju för att skydda från sportdykare och vrakplundring. Att det liksom inte skulle bli turistmål för dykare att ge sig ut till Estonia. Men jag tycker att det är en väldigt stor skillnad nu. Om man på ett lagligt sett verkligen kan undersöka skrovet igen. Dessutom har vi mycket bättre teknik nu än vad vi hade för 26 år sen, säger hon.

Caroline Krook var som dåvarande domprost en av de nio medlemmarna i i det etiska rådet som tillsattes av regeringen hösten 1994. Rådet rådde regeringen att besluta om så kallad gravfrid och att Estonia inte skulle bärgas.

Ett tiotal länder har skrivit under avtalet om gravfrid på platsen, och för att dykförbudet ska hävas krävs lagändringar i alla länder.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0