Löfven efter våldsåret 2019: Jag är stolt

Publicerad 31 december 2019 kl 16.14

Inrikes. Sverige går inför en ljus, trygg och stark framtid med Socialdemokraterna vid rodret. Det påstår statsminister Stefan Löfven (S) på Aftonbladet Debatt.

Gilla artikeln på Facebook

2019 kommer troligen gå till historien som året då den politiska kartan i Sverige ritades om på grund den brutala våldsvåg som svepte över hela landet.

Våldsdåd som sent lär glömmas är sommarens dödsskjutning på Ribersborg i Malmö, den oskyldiga flickan i Lund som fick sitt ansikte bortsprängt i ett bombdåd samt den enormt kraftiga bomben i Linköping som skadade hundratals lägenheter.

Stefan Löfven tycker dock Sverige är ett land att vara stolt över.

"Många av oss lever liv som våra morföräldrar knappt kunde föreställa sig och vi bor i ett land som vi har all anledning att vara stolta över", skriver han på Aftonbladet Debatt idag.

Han hävdar också att Socialdemokraterna gjort Sverige till ett "starkt" välfärdsland där jämställdhet och solidaritet råder.

Sedan Socialdemokraterna tog över regeringsmakten 2014 har Sveriges ekonomi börjat gå bättre och arbetslösheten har "pressats tillbaka", påstår statsministern trots att Sverige nu har bland den högsta arbetslösheten i hela EU, till skillnad från vad Löfven lovade 2013: att Sverige år 2020 skulle ha unionens lägsta arbetslöshet.

Även pensionärer och arbetstagare har fått det bättre samtidigt som jämställdheten ökar, fortsätter han.

Enligt Löfven är det i stället privata sjukförsäkringslösningar som "undergräver den generella välfärden" i landet.

Han medger dock att det finns problem med skottlossningar och gängkriminalitet. Men det är problem som han inte tänker lösa själv. Det ska alla göra, menar Löfven.

"Dessa problem kan låta övermäktiga för var och en, men vi ska lösa dem som vi alltid gjort – tillsammans. Vårt projekt, Sveriges projekt, för nästa årtionde ska vara bygget av det starka samhället", skriver han.


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Trio begick brott mot tio kvinnor i 90-årsåldern

Slog till mot offer i Västsverige. Romska bröderna förekommer under mer än 100 avsnitt i belastningsregistret.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Harvardprofessorn: Mystiska föremålet som passerade jorden var farkost från utomjordisk civilisation. Kan ha skickats för att studera jorden: "Vi kan identifiera artificiella objekt"0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0