Marine Le Pen erkänner Krim

Publicerad 18 mars 2014 kl 01.02

Politik.Nationella frontens partiledare Marine Le Pen kritiserar USA och EU för hyckleri och menar att folkomröstningen på Krim, där 97 procent av väljarna valde att regionen skulle lösgöra sig från Ukraina, knappast är kontroversiell, skriver Ria Novosti.

Gilla artikeln på Facebook

Den nationalistiska partiledaren uppmanade EU att vara mer konsekvent i frågan om Ukraina och Krim än vad man hittills har varit.

– Antingen så måste EU luta sig mot konstitutionella regler och erkänna Ukrainas rätt som suverän stat, och i så fall är Viktor Janukovitj fortfarande president, säger Le Pen och fortsätter:

– Eller så gäller varken konstitutionen eller några andra lagar längre. Då får man erkänna att Ukraina har ersatt den gamla regeringen med en revolutionsregering. Men i så fall kan man inte förneka Krim att göra detsamma, sade Le Pen enligt AFP.

Nationella fronten har liksom det ungerska Jobbik och flera andra nationalistiska partier i Europa varit delvis kritiska till EU och USA:s agerande i Ukraina. Samtidigt har den nya revolutionsregeringen i Kiev ett starkt stöd bland mer radikala nationalistiska grupperingar.

I helgen släppte svenska nynazister bilder som uppgavs visa en svensk tidigare aktivist inom Svenska Motståndsrörelsen som vaktar det ukrainska parlamentet. Den 37-årige aktivisten, som har dömts för flera brott i Sverige, rekryterades enligt egen uppgift som frivillig av den Ukrainska revolutionsregeringen och ingår sedan statskuppen i februari i samma regerings väpnade styrkor.

Enligt uppgifter till Fria Tider ska Ukraina ha rekryterat minst ett hundratal nynazister från olika europeiska länder för liknande uppgifter, medan den ukrainska polisen och i synnerhet specialstyrkan Berkut omorganiseras. I Sverige är Säkerhetspolisen emellertid inte oroad över att svenska nynazister ges vapenträning av en statsledning som nyligen har tagit makten med våld.

– Vi ser ingen ökad avsikt eller förmåga att begå politiskt motiverade brott när de kommer hem, som Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säkerhetspolisen, som förklaring till myndighetens ointresse.

En annan förklaring kan vara att Sverige tillsammans med USA har använt skattemedel för att finansiera revolutionen i Ukraina.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Censur": Lamotte avstängd från Facebook

"Den här utvecklingen måste få ett stopp." Fick kontot spärrat efter granskning av brutalt förnedringsrån.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Jättelik 2.000 år gammal kattbild hittad på berg. Arkeologernas häpnadsväckande fynd.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0