Marine Le Pen erkänner Krim

Publicerad 18 mars 2014 kl 01.02

Politik.Nationella frontens partiledare Marine Le Pen kritiserar USA och EU för hyckleri och menar att folkomröstningen på Krim, där 97 procent av väljarna valde att regionen skulle lösgöra sig från Ukraina, knappast är kontroversiell, skriver Ria Novosti.

Gilla artikeln på Facebook

Den nationalistiska partiledaren uppmanade EU att vara mer konsekvent i frågan om Ukraina och Krim än vad man hittills har varit.

– Antingen så måste EU luta sig mot konstitutionella regler och erkänna Ukrainas rätt som suverän stat, och i så fall är Viktor Janukovitj fortfarande president, säger Le Pen och fortsätter:

– Eller så gäller varken konstitutionen eller några andra lagar längre. Då får man erkänna att Ukraina har ersatt den gamla regeringen med en revolutionsregering. Men i så fall kan man inte förneka Krim att göra detsamma, sade Le Pen enligt AFP.

Nationella fronten har liksom det ungerska Jobbik och flera andra nationalistiska partier i Europa varit delvis kritiska till EU och USA:s agerande i Ukraina. Samtidigt har den nya revolutionsregeringen i Kiev ett starkt stöd bland mer radikala nationalistiska grupperingar.

I helgen släppte svenska nynazister bilder som uppgavs visa en svensk tidigare aktivist inom Svenska Motståndsrörelsen som vaktar det ukrainska parlamentet. Den 37-årige aktivisten, som har dömts för flera brott i Sverige, rekryterades enligt egen uppgift som frivillig av den Ukrainska revolutionsregeringen och ingår sedan statskuppen i februari i samma regerings väpnade styrkor.

Enligt uppgifter till Fria Tider ska Ukraina ha rekryterat minst ett hundratal nynazister från olika europeiska länder för liknande uppgifter, medan den ukrainska polisen och i synnerhet specialstyrkan Berkut omorganiseras. I Sverige är Säkerhetspolisen emellertid inte oroad över att svenska nynazister ges vapenträning av en statsledning som nyligen har tagit makten med våld.

– Vi ser ingen ökad avsikt eller förmåga att begå politiskt motiverade brott när de kommer hem, som Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säkerhetspolisen, som förklaring till myndighetens ointresse.

En annan förklaring kan vara att Sverige tillsammans med USA har använt skattemedel för att finansiera revolutionen i Ukraina.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Mer från Politik

"Socialbidrag till alla" – här marknadsför sig Sverige i tredje världen

Budskapet: Flytta till Sverige.. Lockar med "anställningsskydd, jämställdhet och socialbidrag till alla".0 

Regeringen får skulden för Pisa-fusk

Har inte "fullföljt sitt ansvar".. Anna Ekströms försvar: Svenska barn lyckas bra.0 

Förklarar: Är jude "i själen". Oklart vilken religion C-profilen hade när han sökte sig till kyrkovalet. 0 Plus

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus