Maktstriden i SD
Mattias Karlsson (SD).

Massutrensning i SD: Kasselstrand och hela interna oppositionen utesluts

Publicerad 7 april 2015 kl 19.10

Inrikes. Sverigedemokraternas partiledning tar nu till hårdhandskarna mot medlemmarna – och rensar ut hela sin interna opposition inklusive ungdomsförbundet SDU:s populäre ordförande Gustav Kasselstrand. Enligt uppgift till Fria Tider riskerar ett trettiotal personer nu att uteslutas, bland annat för att ha "offentligt kritiserat partistyrelsen".

Dela artikeln

Enligt flera källor till Aftonbladet står det nu klart att både Gustav Kasselstrand, ordförande för SDU, och William Hahne, ordförande för SD i Stockholms stad, kommer att uteslutas ur partiet. Båda kommer dock att stanna som ordförande respektive vice ordförande för ungdomsförbundet SDU.

– Jag bekräftar härmed uppgifterna att partiet har öppnat ett uteslutningsärende på mig. Maktmissbruket är totalt, skriver Kasselstrand på Twitter.

Samtidigt har ett stort antal företrädare för Sverigedemokraterna i dagarna fått brev hem från partiets så kallade medlemsutskott som meddelar att uteslutningsärenden har inletts även mot dem. 

Det rör sig bland annat om personer som har kopplingar till partiets högerfalang och dess företrädare William Hahne – vice ordföranden för ungdomsförbundet SDU som i början av mars utmanade och besegrade partiledningen i distriktet Stockholms stad. Men andra ska enligt uppgift hotas med uteslutning endast på grund av att de har kritiserat partiledningens tidigare utrensningar av interna utmanare.

Förbjudet kritisera ledningen
I ett av breven, som Fria Tider tagit del av, anklagas mottagaren för att ha "offentligt kritiserat partistyrelsen för att man vidtagit disciplinära åtgärder mot medlemmar som uttryckt sig rasistiskt och/eller uppvisat påvisbara sympatier för antidemokratiska ideologier".

Sverigedemokraternas pressekreterare Henrik Vinge ville på tisdagen inte kommentera utrensningarna. Nyheter Idag har dock talat med William Hahne, som enligt uppgift själv kommer att uteslutas ur partiet inom de närmsta veckorna. 

– En del personer i partiledningen visar att man inte har en tillstymmelse till respekt för interndemokratin inom partiet. Det tycker jag är skrämmande, säger Hahne till Nyheter Idag.

Enligt nättidningen är en av de personer som utreds Hanna Lindholm, ordförande för SDU Haninge/Nynäshamn. Lindholm är en av dem som offentligt har kritiserat partiledningens agerande gentemot den nya styrelsen i SD Stockholms stad.

Citerade Spengler
Flera personer i den nya Stockholmsstyrelsen – förutom Hahne själv – finns enligt uppgift bland dem som hotas med uteslutning. Bland annat den konservative tänkaren Jan-Olof Bengtsson och en svensk översättare och författare, som utreds efter att ha förekommit i en uthängning i vänsterextrema Expo. Författaren anklagas av Expo för att ha översatt romaner av den konservative 1900-talsförfattaren Ernst Jünger för anrika Atlantis förlags räkning.

Även Anton Stigermark, som är suppleant i den nya styrelsen, riskerar enligt Nyheter Idag att uteslutas. Stigermark är kulturskribent i SD:s egen nättidning Samtiden och anklagas av Expo för att där ha citerat den berömde filosofen Oswald Spengler.

– Det var ingen i partiet som hade några synpunkter på att jag citerade Oswald Spengler i en artikelserie om liberalism och socialism när den publicerades. Jag citerade för övrigt Karl Marx i samma artikelserie. Detta anfördes som en "ideologisk avvikelse" först när jag ställde upp i Williams styrelseförslag och sedan när jag ställde mig kritisk till partiledningens agerande mot SD Stockholms nyvalda styrelse, säger Anton Stigermark i en kommentar till Fria Tider.

"Paranoid maktfullkomlighet"
William Hahne riktar i Aftonbladet mycket hård kritik mot SD-ledningen. Han menar att uteslutningarna har att göra med att partitoppen känner att deras maktinnehav hotas.

– Man har insett att vi har drivkraft, är unga, kompetenta och framåt. De är paranoida och tror att vi hotar deras personliga makt över partiet. Därför tar de till sådana här desperata metoder. Deras kontrollbehov och maktfullkomlighet vet inga gränser, säger han.

Sverigedemokraternas högsta ledning väntas ta beslut om uteslutningarna på ett partistyrelsemöte den 27 april.

Artikeln är uppdaterad.


Nyheter från förstasidan

Ökad press på Biden – som nu har fått covid

Allt fler partikollegor kräver att han kliver åt sidan. Öppnade inför coronabeskedet för att hoppa av vid "medicinskt tillstånd".0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.