Ebolautbrottet i Afrika
Brittiska UD bygger ebolaklinik i Sierra Leone.

Amerikansk sjuksköterska trotsar ebolakarantän

Publicerad 30 oktober 2014 kl 17.27

Utrikes. Den amerikanska sjuksköterskan Kaci Hickox utmanar de amerikanska myndigheterna genom att trotsa den ebolakarantän som hon ålagts.

Dela artikeln

© University of Texas

Sjuksköterskan Kaci Hickox trotsar sin ebolakarantän.

Hickox har arbetat som sjuksköterska i Sierra Leone för Läkare utan gränser, där hon har vårdat ebolasjuka patienter. När hon reste tillbaka till USA förra helgen ålades hon en 21 dagar lång karantän som hennes hemstat Maine infört av säkerhetsskäl för alla som reser till USA från de ebolahärjade länderna – en karantän hon öppet gått ut och sagt att hon inte tänker respektera.

Hickox anser att karantänen saknar vetenskaplig grund och baseras på en obefogad rädsla för hur ebolaviruset smittar.

– Jag är inte beredd att stå här och låta mina medborgerliga rättigheter kränkas när det inte är vetenskapligt motiverat, berättade hon för journalister igår kväll.

Uttalandet gjordes vid en pressträff som hon höll utanför sitt hem i Fort Kent på gränsen till Kanada, där hon enligt regelverket egentligen ska sitta i karantän. I samband med pressträffen tog hon dessutom journalister i hand, något hon alltså inte får göra förrän efter 10 november när hennes karantän löper ut. Vidare fotograferades hon under dagen idag av ett pressuppbåd när hon tillsammans med sin pojkvän tog en en timme lång cykeltur utanför samhället.

I det lilla samhället, med sina knappt 4.000 invånare, uppges många vara rädda och oroliga över Hickox närvaro och att hon inte respekterar myndigheternas uppmaningar. Genom sitt agerande utmanar hon myndigheterna i delstaten som tagit hennes fall till domstol i syfte att få fram ett tvångsomhändertagande av henne för att sätta henne i karantän.

Trots att det är osannolikt att Hickox är smittad, hon har flera gånger testats negativt sedan hon kom hem till USA, vill de amerikanska myndigheterna i Maine inte ta några risker när det handlar om ebola. Det kan nämligen ta flera veckor innan nivåerna av ebolavirus är så pass höga i kroppen att de ger utslag vid ett test.

Närmare 14.000 människor har bekräftats smittade av ebola sedan ebolaepidemin bröt ut i Västafrika i december förra året och av dessa har över 5.000 omkommit. Världshälsoorganisationen WHO tror dock att det finns ett stort mörkertal och att det verkliga antalet smittade och döda kan vara mellan två och tre gånger så många.


Nyheter från förstasidan

Ungern: Frankrike kan starta tredje världskrig

"Utlöser ett kärnvapenkrig". Macron överväger sätta in Nato-trupp mot Ryssland i Ukraina.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

"Våra eliter har förklarat krig mot oss". Det är hög tid att vi slår tillbaka, sade Eva Vlaardingerbroek.0 

Mer från Utrikes

Nick Fuentes får tillbaka sitt konto på X

Elon Musks vändning.. 25-åringen var en av få högerprofiler som inte fick komma tillbaka.0 

Netanyahu orolig för arresteringsorder från ICC

Ska ha delat med sig av bekymren i samtal med Biden.. Både Netanyahu själv och andra toppar kan efterlysas för krigsbrott.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision. Kommer att stoppas i entrén.0