Ubåtsfyndet i Östersjön
Fartyget Som, även kallat "Kattfisk".

Ryska djupdykare vill undersöka ubåten

Publicerad 28 juli 2015 kl 16.45

Inrikes. Ryska djupdykare erbjuder sig nu att göra en gemensam rysk-svensk expedition i det område utanför Sveriges kust där en rysk ubåt från 1916 har upptäckts.

Dela artikeln

– Om vi får en möjlighet eller ett erbjudande från den svenska sidan så är vi redo att genomföra gemensamma efterforskningar för att samla in fler uppgifter, säger Konstantin Bogdanov, som leder en organisation som söker efter historiska fartyg, till det ryska regeringsorganet Sputnik News.

– Vår ambition är att senare överlämna uppgifterna till försvarsministeriet för att kunna utlysa ubåten och dess besättning till historisk krigsgrav, fortsätter han.

Ett större antal liberala debattörer på Twitter gick under måndagskvällen i taket efter att Expressen skrivit om ubåtsfyndet utanför den svenska Upplandskusten. En av dem var Fredrik Segerfeldt, som slog fast att fyndet kunde vara "den största säkerhetspolitiska händelsen i Sverige sedan 1979" och något som skulle ändra "debatt och politik i grunden".

Ganska snart visade det sig dock att vraket med största sannolikhet var identiskt med fartyget Som, även kallad "Kattfisk", som förliste efter att ha kolliderat med det svenska ångfartyget Ångermanland i maj 1916. Uppgifterna bekräftades av Försvarsmakten under tisdagen.

Enligt Konstantin Bogdanov kan en rysk-svensk expeditionen i området vid behov förberedas på uppemot en månad. Hans organisation har tidigare genomfört flera gemensamma projekt med kollegor och historiker från Bulgarien, Finland och Estland.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Världens mest protestantiska land. Kyrkan där vi dyrkar våra makthavare.0 

Asatroende får egen gravplats – i ovigd jord. Första gången i modern tid.0