Beskedet lämnades på en presskonferens idag som hölls gemensamt av näringsminister Mikael Damberg (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP).
– Vi har en gemensam regering, vi har jobbat med den frågan gemensamt, kommenterade Damberg.
Inom miljörörelsen kommer beskedet om att Miljöpartiet gått med på försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet som en chock.
– Det Vattenfall behöver göra är att behålla den och lägga ned den, sade miljöaktivisten Emma Örn till Fria Tider för drygt två veckor sedan.
– Det är troligen det viktigaste beslutet inom klimatpolitik som den här regeringen kan ta och kanske vad andra regeringar har haft möjlighet till också. Det är en unik chans för Sverige, som är ett ganska litet land, att göra en insats som spelar roll.
Miljöaktivisten: "Vi måste vara beredda att ta vissa risker"
Istället för att Vattenfall behåller brunkolsgruvorna och lägger ned dem kommer verksamheten köpas upp av den tjeckiska energijätten EPH. Prislappen är hemlig, men det handlar om en affär värd många miljarder kronor.
Brunkol, eller lignit som det också kallas, anses ur miljösynpunkt vara en av de värsta energikällor som finns. Brunkol innehåller mycket vatten och när det förbränns frigörs större mängder fossilt kol än vid förbränning av exempelvis stenkol eller olja.
Inte bara koldioxid utan även svaveldioxid, kväveoxider samt tungmetaller som kvicksilver och kadmium släpps ut i naturen när brunkol förbränns.