Sprickan i Alliansen
Jimmie Åkesson.

Åkesson beredd släppa invandringsfrågan för att få politisk makt

Publicerad 4 februari 2017 kl 15.22
Av Mattias Albinsson

Politik. Sverige­demokraternas partiledare Jimmie Åkesson är beredd att helt släppa invandrings­politiken i utbyte mot politisk makt. Det säger han i en längre intervju med Sveriges Radio Ekot.
– Hypotetiskt är det klart att jag kan tänka mig att göra det, säger han.

Dela artikeln

Blir det en skärpt invandrings­politik om SD kommer till makten efter nästa val? Troligen inte. Partiet säger sig nu vara berett att stödja en M-regering efter valet i september nästa år, även om Moderaterna gör upp med Social­demokraterna om invandrings­politiken.

Åkesson tror emellertid inte att M egentligen vill ha en sådan block­överskridande uppgörelse, trots att partiledaren Anna Kinberg Batra gjort klart att hon hellre samarbetar med S än SD i invandrings­frågan.

– Jag tror inte det är en framkomlig väg långsiktigt, säger han.

Men om SD ställs inför fullbordat faktum och M och S gör upp om invandrings­politiken utan att SD får något inflytande så kan Åkesson tänka sig att stödja en moderatledd regering ändå.

– Jag har sagt att om vi ska stödja en moderatledd regering efter nästa val så måste den politik som Moderaterna nu slagit in på i invandrings­frågan i sådana fall vara central. För invandringspolitiken har betydelse för samhället i många delar, säger han.

Därefter lyfter han fram andra frågor där de båda partierna skulle kunna komma överens, som den ökande otryggheten i samhället.

När SR:s Monica Saarinen flera gånger pressar Åkesson om han är beredd att "släppa kraven" och stödja en M-ledd regering som gjort upp med Social­demokraterna om invandringen svarar han till slut:

– Hypotetiskt är det klart att jag kan tänka mig att göra det.

Åkessons uttalanden i radio är ett i raden av politiska utspel där SD successivt tonat ned sin invandrings­politik. I december sade Åkesson att han var beredd att stödja en M-ledd regering och släppa de egna kraven förutsatt att Moderaterna står fast vid sin nya mer restriktiva invandrings­politik. Nu kan alltså SD till och med tänka sig att rösta för en invandrings­politisk uppgörelse med de rödgröna partierna i utbyte mot politisk makt.

Åkesson beredd stödja M-regering utan motkrav


Nyheter från förstasidan

USA: "Inte acceptabelt" om Israel invaderar Rafah

"Bortom vad som är acceptabelt". Biden pressas hårt av interna motståndet mot Israel.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.