Tidigare har både Ryssland och Irak deklarerat att krigen mot terrorsekten Islamiska Staten i Syrien respektive i Irak är så gott som över. Men Migrationsverket gör nu en annorlunda bedömning.
– Vi bedömer att alla syrier fortfarande har skyddsbehov och vi följer utvecklingen noggrant, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer i ett uttalande om myndighetens senaste rättsanalys av landet.
Enligt Lifos, Migrationsverkets center för landinformation och landanalys, pågår det ännu strider i de flesta av Syriens provinser.
Samtidigt påpekar man att kriget de senaste åren ändrat karaktär på grund av utökade internationella och regionala militära stödinsatser som velat slå ut IS och andra terrorgrupper.
Utöver Ryssland och den USA-ledda koalitionen har även Israel, Iran och Turkiet genomfört krigshandlingar på syriskt territorium, skriver Migrationsverket.
I januari inledde Turkiet en militäroffensiv mot kurdiska grupper i Afrin i norra Syrien. Migrationsverket anser att Turkiets agerande kan leda till ökade spänningar mellan regionala och internationella aktörer, vilket enligt myndigheten gör säkerhetsläget svårare att överblicka.
– Den här utvecklingen gör att det är svårt att bedöma hur konflikten kommer att utvecklas under 2018, säger Fredrik Beijer.
– Vi gör kontinuerliga bedömningar av säkerhetsläget och den nya informationen visar att situationen i Syrien är mycket allvarlig, även om säkerhetsläget varierar mellan provinser och inom provinser. Därför kvarstår bedömningen i vårt rättsliga ställningstagande från november 2015. Den innebär att alla och envar har skyddsbehov om de skulle återvända till Syrien, fortsätter han.
Senare i år planerar Migrationsverket att göra en omfattande översyn av sin praxis gällande asylsökande från Syrien.