Sveriges väg mot krig
Regeringen planerar för att skicka svenska soldater vid ett krigsutbrott i Baltikum.

"Full fart" för Sveriges väg in i kriget

Publicerad 11 februari 2023 kl 07.40

Inrikes. Trots att Nato-ansökan har stoppats har Ulf Kristersson gått med på att skicka svenska soldater till Baltikum vid ett krigsutbrott där, som en del av de USA-ledda förberedelserna inför ett nytt stort krig i Europa. Nu skickar regeringen svensk ammunition för lagring vid ryska gränsen inför detta, skriver Dagens Nyheter.

Dela artikeln

På senare tid har regeringen anklagats för att vara långsamma med att infria flera vallöften och även i övrigt inte fått så mycket gjort. Men det finns ett undantag.

Planeringen inför det stora kriget mot Ryssland, som USA har i kikaren för norra Europa, går nämligen som tåget.

– Det är full fart, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till DN.

På torsdagen fattade regeringen det formella beslutet om att låta Försvarets materielverk ingå avtal om att lagra svensk ammunition vid ryska gränsen.

Beslutet fattades i all hast, och de svenska politikerna är tydligt smickrade över att USA har gett Sverige en så viktig roll i det planerade storkriget.

– Sverige är på det militära spåret och blir i snabb takt allt mer djupt integrerat i Nato, och det är helt naturligt, säger en stolt försvarsminister i Sveriges Television.

Nästa vecka väntas USA också tilldela Sverige och Finland specifika uppgifter i kriget, trots att länderna inte är med i Nato.

– Det kan vara sjöstridskrafter, markstridskrafter eller luftstridskrafter. Detta ska då ingå i Natos gemensamma försvarsplanering, tillägger Jonson i SVT.

En annan sak som också händer den veckan är att Sverige går med i det USA-ledda luftvärnssamarbetet European Sky Shield Initiative, som supermakten har satt Tyskland på att administrera.

Sverige ska också bidra med luftövervakning och radarspaning. Natos radarspanings- och stridsledningsplan (AWACS) börjar bli åldersstigna och när dessa ska ersättas ska Sverige delta i det arbetet.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.