Matteo Salvini.

Oro för att SD tänker sabotera försök att ena Europas höger

Publicerad 30 mars 2021 kl 15.20

Utrikes. Ungerns och Polens premiärministrar håller ett möte med den italienska populistledaren Matteo Salvini för att diskutera möjligheten att starta en ny supergrupp i EU-parlamentet. Men nu uttrycks oro för att SD ska sätta käppar i hjulet för projektet för att hålla sig väl med de svenska medierna.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Hungary Times kommer mötet på torsdag att fokusera på möjligheten till en allians på EU-nivå mellan Salvinis parti Lega och de ungerska och polska regeringspartierna Fidesz respektive Lag och rättvisa.

Idag är de invandringskritiska högerpartierna splittrade mellan flera olika grupper och har ofta ett behov av att "ta avstånd" från varandra för att undvika kritik från medierna på hemmaplan.

När Matteo Salvini försökte ena partierna i en gemensam grupp 2019 fick han bland annat med sig Dansk Folkeparti, Alternativ för Tyskland och Sannfinländarna.

Salvini fick dock kalla handen av Sverigedemokraterna, som stannade kvar i den mer EU-vänliga gruppen ECR där även brittiska Torypartiet var medlem innan Storbritanninen gick ur unionen.

Den före detta SD-toppen Erik Almqvist uttrycker nu oro för att SD ska sätta käppar i hjulet för försöken att ena ECR med Salvinis allians och på så sätt samla de olika partierna.

"Hoppas inte SD:s 'kritik' av Orbán (som inte har förklarats) begränsar möjligheterna till att samla det konservativa Europa", skriver Almqvist på Twitter och fortsätter:

"Får liknande vibbar som när M & KD mobiliserade EPP mot Fidesz. Måtte inte SD lyckas få ECR med sig på ett sådant spår nu när det finns en god chans att ena alla goda konservativa krafter inom EU. Fidesz bör dessutom vara en förebild för konservativa."

Svenska medier har den senaste tiden satt hård press på SD att ta avstånd från Ungern. I en intervju med SVT:s "30 minuter" förra veckan öppnade partisekreteraren Richard Jomshof för att SD "kan komma" att ta avstånd från det högerorienterade landet i framtiden.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarna värt 262 miljarder när svenskar lånar till flygtaxi och hemkörd mat

"Meet the jetsons".. Inkassojätten skär guld med pennkniv när Svensson lånar och glänser som aldrig förr.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Reddit-arabens knuff väcker frågor om antivit rasism

"Hahah hennes huvud skadades".. Invandraren gav kvinnan en hård knuff i ryggen.0 Plus

Offrets mor om BLM: "Bedragare"

Attacken från BLM-martyren Breonna Taylors mamma.. "Samlade in pengar till familjen men har aldrig gjort ett jäkla dugg för oss."0 

Facebook blockerar artiklar om BLM-grundarens husköp

Nya fräcka censurdraget.. Avslöjandet bryter mot reglerna om "privat och personlig information".0 

Vetenskap

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0