Partytricket "Dragon's Breath" kan spräcka din magsäck

Publicerad 18 september 2020 kl 21.16

Vetenskap. Giftinformationscentralen har under senaste tiden fått in fall där risk förelegat för allvarliga konsekvenser efter intag av Dragon’s Breath. Nu varnar myndigheten för att den populära partytrick-produkten bland annat kan spräcka din magsäck.

Gilla artikeln på Facebook

Dragon’s Breath är majsbollar eller annat poröst livsmedel som fylls med flytande kväve och sedan säljs i direkt anslutning till detta med syfte att kunden skall ha majsbollen i munnen och stötvis puffa ut kvävgas, därav namnet.

Dragon’s Breath började troligtvis i Asien, och har sedan spridit sig över världen. Fenomenet var som störst i USA sommaren 2018, varvid det amerikanska läkemedelsverket FDA förbjöd företeelsen.

Sedan en tid tillbaka förekommer detta i Sverige. Giftinformationscentralen har blivit kontaktade av sjukvården efter fall där risk förelegat för allvarliga konsekvenser.

– Vi vill varna framförallt ungdomar i tidiga tonåren, som ser det här på sociala medier. Just nu är det framför allt på Tik-Tok, men det har också förekommit på Instagram. Att stoppa dessa bollar i munnen kan få mycket allvarliga konsekvenser, säger Christin Edmark, överläkare vid Giftinformationscentralen, i ett uttalande.

Dragon’s Breath kan vara livshotande eftersom flytande kväve snabbt omvandlas till gas och expanderar inne i kroppen, vilket kan ledda till att magsäcken spricker.

Om man andas in en större mängd av gasen kan man få syrebrist och bli medvetslös. Man kan också få frostskador i mun och svalg, i andningsvägar och mag/tarm-kanal.

Det finns även risk både för att man sväljer bollar med kvarvarande icke förångat kväve, och att man dricker flytande kväve som finns på botten av den plastmugg som bollarna säljs i.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män

Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.. Kvinnliga furier begick barnamord och förgiftade sina män på löpande band.0 Plus

En av världens snabbaste superdatorer byggs i Linköping

Ska göra Sverige ledande inom AI.. "Kommer ge svensk industri stora konkurrensfördelar."0 Plus

Därför lät stereon bättre för 40 år sen

Plötsligt slutade jakten på det perfekta ljudet.. Här är den svenska hifi-kulturens uppgång och fall.0 Plus

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0