Polisen stärker arbetet mot människohandel

Publicerad 3 augusti 2016 kl 14.58

Inrikes. Två bröder från Bulgarien lurade handikappade landsmän till Göteborg och fick dem att tigga under miserabla förhållanden. Nu stärker polisen sin särskilda grupp som arbetar mot människohandel.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi arbetar kontinuerligt med alla former av människohandel, men också med brottslighet som kan relateras till människohandel som grovt koppleri och koppleri, säger kommissarie Leif Rundberg, chef för spaningssektionen i region Väst.

Den grupp inom polisen som arbetar mot människohandel i västra Sverige förstärks nu genom flera nyrekryteringar. Dessutom utvecklas underrättelsearbetet liksom samverkan nationellt i brottsbekämpningen av människohandel.

Ett uppmärksammat fall som utretts av polisen i Västsverige är de två män som i våras dömdes till flera års fängelse efter att ha rekryterat och kontrollerat funktionshindrade som fick tigga på gatorna i Göteborg.

Sammanlagt fem fattiga och funktionshindrade personer transporterades till Sverige från Bulgarien. Ett par av dem var så funktionshindrade att de inte kunde lämna platsen, ens för toalettbesök, där de satts att tigga tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan.

Domen överklagades först till hovrätten och sedan till Högsta domstolen. Nyligen stod det klart att HD inte meddelar prövningstillstånd och hovrättsdomen har i sommar vunnit laga kraft.

– Med Högsta domstolens beslut är ärendet avslutat för vår del. Men vi har fler liknande ärenden att arbeta med. Människohandel är ett prioriterat område i den polisoperativa inriktningen mot allvarlig och organiserad brottslighet, säger Leif Rundberg.

Enligt hovrättens dom hade personerna som utsattes för människohandel befunnit sig i en ”mycket utsatt situation” och de sattes att tigga under en längre period ”under svåra eller mycket svåra förhållanden”.

De två bröder som åtalats för människohandel hade tagit hand om de insamlade pengarna, som enligt tingsrättsdomen beräknats till sammanlagt 300.000 kronor under fem månader, fram tills polisen slog till i höstas.

De två bröderna dömdes för människohandel i tre respektive tre och ett halvt års fängelse samt utvisning från Sverige på tio år. Straffet fastställdes av hovrätten, som dock friade männen från ansvar för en respektive tre av brottsoffren. De utsatta beviljades skadestånd på 40.000–60.000 kronor vardera. En kvinna dömdes till sex månaders fängelse för medhjälp till människohandel medan en man som hyrt ut en lägenhet där de utsatta inhystes helt friades av hovrätten.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0