Maktstriden i SD
Anstiftan till dataintrång kan ge sex års fängelse. Här SD-topparna Richard Jomshof och Mattias Karlsson.

Polisutredning om SDU-intrång sväller

Publicerad 23 april 2015 kl 00.44

Inrikes. Polisen har inlett en förundersökning om dataintrånget hos SDU-ledningen, avslöjar Dagens Nyheter ikväll. Enligt tidningen rör misstankarna att personer på SD:s riksdagskansli ska ha brutit sig in i Gustav Kasselstrand och William Hahnes mejlkonton. Angriparen ska därefter ha försett SD-ledningen med information från intrånget.

Dela artikeln

Tidningen skriver att utredningen har växt och att flera polisförhör har hållits med personer på riksdagskansliet. Någon ska ha använt ett administratörskonto för domänen sdu.nu för att ändra lösenord på Hahnes och Kasselstrands mejlboxar hos Google. Det ska ha skett under nätterna mot den 12:e respektive 13:e april. Därefter ska angriparen ha loggat in och fått tillgång till över 15.000 mejl.

Dagen efter intrången publicerade sajten Nyheter Idag, som står nära SD-toppen Mattias Karlsson, en mejlkonversation som visade att Hahne och Kasselstrand stött på representanter för den vänsterextrema tidskriften Expo under en tillställning i centrala Stockholm. Händelsen framställdes av tidningen som att SDU och Expo samarbetade mot SD-ledningen.

På måndagen den 13 april fördes partiets högste tjänsteman Martin Karlsson bort från sin arbetsplats på SD:s parti­kansli i Kristianstad  och hans tjänstedator "togs i beslag" av en grupp personer anförda av SD-toppen Richard Jomshof. Samma dag fördes den politiska sekreteraren Jessica Ohlson ut ur riksdagskansliet i Stockholm, efter att SD-ledningen kommit över en mejlbilaga som hon skickat till Hahne och Kasselstrand.

– Det är uteslutet att de kan ha kommit över bilagan på något annat sätt än genom intrång eftersom det var en intern mejlkonversation mellan Gustav, William och mig, sade Jessica Ohlson till DN då.

Dagens Nyheter skriver ikväll att det finns uppgifter om att Martin Karlssons privata Gmail utsatts för dataintrång. Huruvida hans Gmail var installerad på datorn som Richard Jomshof lade beslag på är inte känt.

Enligt uppgift till Fria Tider ska intrången ha skett över nätverket Tor, som gör det omöjligt att spåra angriparen över internet.

Både grovt dataintrång och anstiftan till grovt dataintrång kan ge upp till sex års fängelse.


Nyheter från förstasidan

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Fredrik Segerfeldt förstår ingenting. "Mina liberala vänner tycker helt plötsligt att etnonationalism är kosher."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.