HMF på Facebook
Inlägget som kvinnan åtalas för.

Postade skämtbild om islam på Facebook – nu riskerar hon fängelse

Publicerad 1 mars 2018 kl 14.51

Lag & Rätt. Efter att ha läst om IS övergrepp postade en 32-årig kvinna i Göteborg en skämtbild om muslimer på Facebook. Nu åtalas hon för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp efter att ha blivit DNA-topsad och utsatt för förnedrande polisförhör.
– Hur ser du på ett mångkulturellt samhälle? krävde förhörsledaren bland annat att få veta.

Gilla artikeln på Facebook

© 

Från åtalet. (Klicka för större bild.)

Inlägget postades i en sluten Facebook-grupp våren 2017.

Anmälaren, som endast identifierade sig som "Johan Eriksson", hävdade i polisanmälan att den 32-åriga kvinnan på grund av skämtbilden uttryckt sig "på ett hotande och/eller ett nedsättande sätt om en folkgrupp". Han bifogade även information om kvinnans ålder, bostadsort och hennes mors identitet.

Polisen inledde en förundersökning och kvinnan kallades i slutet av januari till polishuset vid Ernst Fontells Plats i Göteborg för förhör. Där tvingades hon också lämna DNA-prov för att registreras i utredningsregistret.

Under förhöret bad kvinnan förgäves om ursäkt för inlägget. Hon vädjade om nåd och berättade att hon hade varit sjuk vid tillfället och att hon syftade på Islamiska staten, IS, och inte på vanliga muslimer.

– Jag läste mycket och tittade mycket på dokumentärer om IS och hur de behandlade människor. Jag menade inget illa med det. Och så hade jag feber då, sade hon.

Då krävde förhörsledaren att få veta hur hon "ser på ett mångkulturellt samhälle" och om hon hade "något emot muslimer".

– Nej. Det har jag inte. Men jag är emot IS, extremisterna. Min bästa vän är muslim så jag är inte emot muslimer, svarade kvinnan.

Kammaråklagare Sara Toreskog vid Göteborgs åklagarkammare valde dock att gå vidare i målet och åtala kvinnan för "hets mot folkgrupp" – ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

Enligt åtalet har den 32-åriga kvinnan "uttalat sig nedsättande om muslimer med syftning på trosbekännelse".

Fria Tider har i flera dagar och utan framgång sökt Sara Toreskog för en kommentar.

Bild:

© Polisen

Frågor som ställdes till kvinnan i polisförhör. Ur förhörsprotokollet.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

UD importerar fler afghaner idag

UD genomför ny "evakuering". Hur många som ska importeras är oklart.0 

Ekonominyheter

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.