Recension: Mediasågade Lars Demian på turné

Publicerad 12 november 2012 kl 20.24

Politik.Den svenske trubaduren Lars Demian Bengtsson släppte i dagarna sitt album "Svenne tills du dör". Fria Tider var på hans konsert.

Gilla artikeln på Facebook

I oktober släppte Lars Demian sin senaste skiva "Svenne tills du dör" och han reser nu runt min sin ackompanjatör David Tallroth på en släppturné. Fria Tider var på hans konsert i Skottvångs Gruvfa i Mariefred i helgen och ingenting annat kan sägas än att "Svenne tills du dör" kanske är årets hittills bästa album och att Demian tillsammans med Tallroth, som lyckas med konststycket att spela tuba och slå på slagverk samtidigt, bjuder på en riktig musikupplevelse. Duon är fantastiska live-artister.

Vad som är talande för Demians senaste album är att det sågats i vänstermedia. Göteborgs-Posten skriver att "det sämsta med Lars Demian är att man vet vad man får" och ger honom 2 av 5 "fyrar". I Aftonbladet är tongångarna liknande; "mycket låter mest bara platt och lite desperat", tycker kulturskribenten Per Magnusson och sätter samma betyg. En genomgång av texterna i albumet förklarar de sura minerna.

"Svenne tills du dör" är Demians mest politiska och samhällskritiska album hittills och skivan inleds med en starkt Sverige-kritisk låt med samma namn där Demian parafraserar Mona Sahlin och sjunger att "inte är vi romare eller greker eller hur, som lutar oss tillbaka flera tusen år kultur". Han räknar upp ett antal kända svenskar som Selma Lagerlöf och Carl von Linné och ber dem "kyssa hans röf" och sjunger vidare "här står jag så avundsjuk att jag nästan dör, och hånar dem jag borde känna stor respekt inför" – och mer samhällskritiskt blir det.

I låten "Propaganda" går Demian till angrepp mot den hand som föder kulturskribenterna som sedan kom att recensera hans album. Där får man höra om "löpsedeln som sprider sitt gift över stan" och "propaganda, bara propaganda" som "styr mina val och små små beslut".

Albumet i särklass starkaste låt, "Nationen i krig", är också dess mest kontroversiella dito, i en tid då krigsmotstånd är suspekt och misstänkt högerextremt. Bland annat får man höra att "politiker och tidningsmän, dom törstar efter blod, från de tryggaste platser kommer modiga ord" och Demian illustrerar hur "det svenska stålet biter, på neger och arab".

"Svenne tills du dör" är en frisk fläkt i en musikvärld där musik bara får handla om vänsterextremism eller absolut ingenting. Tyvärr så betalar Demian för att vara dissident på gränsen till vad som är tillåtet – på grund av dåliga ekonomi och inget intresse från skivbolag varnar han för att detta album kan bli hans sista.

Både skivan och turnén får fem av fem drabanter.

Vilhelm T.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0