Konflikten i Ukraina

Ryssland kräver åtal mot svenskar som strider i Ukraina

Publicerad 2 augusti 2014 kl 06.03

Inrikes. Rysslands utrikesdepartement kräver nu att Sverige ingriper och åtalar de svenskar som strider i den nationalistiska Azovbataljonen i Ukraina.

Gilla artikeln på Facebook

© H.Wolodarsky

Ihor Kolomojskyj är internationellt efterlyst av Ryssland via Interpol.

Ryska UD:s kommissionär för så kallade mänskliga rättigheter, Konstantin Dolgov, skriver på Twitter att han har tagit upp ämnet under ett möte med diplomaten Björn Fagerberg vid Sveriges ambassad i Moskva.

Twitter skriver Dolgov vidare att medieuppgifter tyder på att svenskar begår krigsbrott i Ukraina utan att den svenska staten reagerar. Om dessa uppgifter stämmer kräver Ryssland att Sverige åtalar de inblandade personerna, skriver Dolgov på mikrobloggen.

Den ende svensk som för närvarande är öppen med sin identitet och som strider i Azovbataljonen är Mikael Skillt från Sundsvall, som intervjuades i Fria Tider i mars. Bataljonen, som består av radikala nationalister från Ukraina och olika europeiska länder, finansieras av det ukrainska inrikesministeriet och enligt flera medieuppgifter av bankiren Ihor Kolomojskyj, som erbjuder en belöning på 10.000 dollar för varje fångad rysk separatist. Mikael Skillt uppger dock på Twitter att oligarken inte finansierar just Azovbataljonen, men däremot andra nationalistiska miliser i Ukraina.

Kolomojskyj är sedan i fredags efterlyst av Ryssland via Interpol, efter att åklagare i Moskva beslutat att inleda en förundersökning mot oligarken. Ihor Kolomojskyj, som tros ha blivit Ukrainas rikaste medborgare i samband med statskuppen i Kiev tidigare i år, misstänks för medhjälp till mord på grund av sin finansiering av nationalistgrupper i Ukraina.

Artikeln är rättad.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0