Konflikten i Ukraina

Ryssland kräver åtal mot svenskar som strider i Ukraina

Publicerad 2 augusti 2014 kl 06.03

Inrikes. Rysslands utrikesdepartement kräver nu att Sverige ingriper och åtalar de svenskar som strider i den nationalistiska Azovbataljonen i Ukraina.

Gilla artikeln på Facebook

© H.Wolodarsky

Ihor Kolomojskyj är internationellt efterlyst av Ryssland via Interpol.

Ryska UD:s kommissionär för så kallade mänskliga rättigheter, Konstantin Dolgov, skriver på Twitter att han har tagit upp ämnet under ett möte med diplomaten Björn Fagerberg vid Sveriges ambassad i Moskva.

Twitter skriver Dolgov vidare att medieuppgifter tyder på att svenskar begår krigsbrott i Ukraina utan att den svenska staten reagerar. Om dessa uppgifter stämmer kräver Ryssland att Sverige åtalar de inblandade personerna, skriver Dolgov på mikrobloggen.

Den ende svensk som för närvarande är öppen med sin identitet och som strider i Azovbataljonen är Mikael Skillt från Sundsvall, som intervjuades i Fria Tider i mars. Bataljonen, som består av radikala nationalister från Ukraina och olika europeiska länder, finansieras av det ukrainska inrikesministeriet och enligt flera medieuppgifter av bankiren Ihor Kolomojskyj, som erbjuder en belöning på 10.000 dollar för varje fångad rysk separatist. Mikael Skillt uppger dock på Twitter att oligarken inte finansierar just Azovbataljonen, men däremot andra nationalistiska miliser i Ukraina.

Kolomojskyj är sedan i fredags efterlyst av Ryssland via Interpol, efter att åklagare i Moskva beslutat att inleda en förundersökning mot oligarken. Ihor Kolomojskyj, som tros ha blivit Ukrainas rikaste medborgare i samband med statskuppen i Kiev tidigare i år, misstänks för medhjälp till mord på grund av sin finansiering av nationalistgrupper i Ukraina.

Artikeln är rättad.


Nyheter från förstasidan

Irak börjar ta hem medborgare från vitryska gränsen

Ordnar en återresa åt de som gett upp. "Irak kommer att ordna ett första flyg för de som önskar återvända frivilligt".0 

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Ungsvenskarna vill ha tydligare återvandring

Ungdomsförbundets kritik mot SD.. "Ingen naturlag att alla hundra­tusentals människor som migrerat till Sverige ska få stanna kvar."0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0