Den 45-åriga S-politikern arbetade som ungdomsstödjare på afghanens HVB-hem i Alingsås.

S-kvinna hade sex med flyktingbarn – döms till fängelse

Publicerad 21 december 2018 kl 20.24

Inrikes. En 45-årig kvinnlig lokalpolitiker för Social­demo­kraterna i Alingsås har dömts till sex månaders fängelse för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Detta efter att kvinnan vid upprepade tillfällen haft sex med en 16-årig afghan på det HVB-hem hon arbetat på.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

S-kvinnan gav instruktioner till afghanen för hur han skulle ljuga om han fick frågor av personalen.

Kvinnan var tidigare nämndeman för S i Alingsås tingsrätt men avsade sig uppdraget när sexhärvan uppdagades. Nu döms hon till fängelse av samma tingsrätt.

Enligt domen hade 45-åringen sex med den 16-årige afghanen vid åtminstone 10 olika tillfällen i oktober och november 2017. S-kvinnan var då anställd som ungdomsstödjare på det HVB-hem som pojken bodde på och de hade sex både på boendet och i hennes bostad.

Vid det första tillfället hade pojken hjälpt kvinnan att bära hem en massagebänk. Hon började massera honom och enligt pojken tog hon initiativ till att ha sex med honom fast han var rädd och egentligen inte ville. När han kom hem mådde han illa och kräktes, berättade afghanen i förhör med polisen.

Sedan köpte hon en dyr mobiltelefon, alkohol och cigaretter till afghanen och förklarade att hon skulle "fixa ett pass" till honom.

Historien uppdagades när pojken berättade för en annan anställd om vad som hänt eftersom han mådde dåligt. Den kvinnliga politikern sade då upp sig från arbetet och lämnade sitt politiska förtroendeuppdrag i en kommunal nämnd.

Afghanen berättade att 45-åringen hade insisterat på att de skulle ha oskyddat sex eftersom hon ville bli gravid med honom.

Vid sidan av sitt politiska engagemang har S-kvinnan också officer inom Försvarsmakten. Afghanen berättade att hon visade upp uniformen och en pistol för honom när han var hemma hos henne och att han var rädd för att något skulle hända om han berättade för någon vad som hänt.

Inledningsvis uppgavs afghanen vara 14 år, och 45-åringen utreddes därför först av polisen för våldtäkt mot barn.

Enligt domen uppges pojken vara född i slutet av år 2000. Han kom till Sverige slutet av 2015 som ensamkommande flyktingbarn från Aghanistan.

Afghanen berättade under rättegången att det var den 45-åriga S-kvinnan som tog initiativ till sexet. Enligt domen uppgav han att "han var oerfaren, att han deltog motvilligt och att han var rädd för de konsekvenser det kunde tänkas få om han inte fogade sig".

S-kvinnan hävdade å sin sida att  hon visserligen var intresserad av ett förhållande med afghanen, men att det det "helt och hållet" var han som tog initiativet, "att han verkade erfaren och dessutom en aning hårdhänt och att han i olika avseenden ställde krav på henne".

Enligt tingsrätten är det "uppenbart" att 16-åringen befunnit sig i beroendeställnig till den betydligt äldre kvinnan. Hon har "allvarligt missbrukat att målsäganden befunnit sig i en beroendeställning till henne", enligt domen.

"Det har framgått att målsägandens och [S-politikerns] sexuella kontakt inleddes efter att han hjälpt henne att från boendet bära hem en massagebänk, att hon i sitt hem masserat målsäganden och att detta övergått i sexuellt umgänge. Mot den bakgrunden, skillnaden i ålder och, som därvid måste stå klart, erfarenhet anser tingsrätten att det måste ha varit [S-politikern] som förmått målsäganden att företa de sexuella handlingarna. Det saknas därvidlag betydelse om målsäganden deltagit frivilligt", skriver Alingsås tingsrätt.

Kvinnan har nu dömts till sex månaders fängelse för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Hon ska också betala 80.000 kronor i skadestånd till afghanen.


Nyheter från förstasidan

Sarkozy på ställs inför rätta för korruption

Fick avslag på sin sista överklagan. Blir första franska presidenten att ställas inför skranket.0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0