"Samtliga somaliskor könsstympade"

Publicerad 3 mars 2013 kl 18.49

Inrikes.Kvinnlig omskärelse är förenat med svåra plågor och mest utsatta i Sverige är somaliskor. En barnmorska berättar för Gefle Dagblad att samtliga somaliskor hon hjälpt under förlossning har haft ihopsydda slidor.

Gilla artikeln på Facebook

Innan barnet förlöses måste kvinnan klippas upp.

– Efter förlossningen vill de flesta inte bli hopsydda igen men en del protesterar och ska absolut sys ihop. Men vi får bara sy ihop förlossningsskadorna, säger barnmorskan Ingrid Cerna på Gävle sjukhus till lokaltidningen.

Själva könsstympningen är förenad med stor fara för kvinnan och sker oftast när hon är flicka, under icke-sterila förhållanden. Metoderna är enkla – ibland används glasbitar för snitten och omskäraren kan lägga in gräs i slidan för att hindra den från att läka igen. Många kvinnor dör eller för svåra komplikationer och blir utstötta.

– De kvinnor som flyttar hit är friska kvinnor som har lite pengar tror jag. De som är illa skurna eller sydda vill ingen ha, säger Ingrid Cerna.

Kvinnlig könstympning är vanligast i vissa delar av Afrika. I länder så som Egypten, Eritrea, Etiopien Somalia, Sudan är över 90 procent av kvinnorna drabbade. Även i länder utanför Afrika förekommer riten. Som bland kurder i Irak där så mycket som 73 procent av alla flickor äldre än 14 år är könsstympade.

Småflickor offer för brutal rit
I vissa delar av världen utövas könsstympning mot flickor på fasansfullt sätt. I Etiopien är det mer vardag än undantag att flickor rövas bort, våldtas och sedan mot sin vilja tvingas gifta sig med våldtäktsmannen. Hela 69 procent av giftermålen i Etiopien antas börja på detta sätt, enligt statistik från etiopiska myndigheter.

Flickor kan giftas bort i åldrar ned till sex år. Doktor Mulu Meleta berättar:

- Det är inte ovanligt att en man som inte har råd att skaffa sig en hustru, kidnappar en flicka, våldtar henne upprepade gånger och, om hon inte blid skadad, gifter sig med henne. Kidnappningen och våldtäkten utförd av våldtäktsmannen gör att offret och hennes familj, på grund av skammen, måste godta att flickan gifts bort, säger han till tidningen Meleta.

För att kunna ha samlag med så unga flickor, måste könet oftast öppnas med ett ingrepp som kallas incursion, som utan tvekan är den allra allvarligaste formen av könsstympning.

Doktor Meleta arbetar på ett särskilt sjukhus i Etiopien, som specialiserat på att vårda våldtagna kvinnor, som på grund av ung ålder efter våldtäkter eller könsstympningar lider av olika komplikationer.

Det är inte känt hur många som könsstympas i Sverige varje år. Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, ser kritik av könsstympning som ett uttryck för rasism.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

Ovanligt beslut om utökat kontaktförbud. Mannen har dömts för en lång rad brott mot en kvinna.0 

80-plussare nobbar tredje vaccindos

Bara hälften i Halland har nappat.. "Skyddet avtar lite snabbare om man är äldre så man behöver fylla på."0 

Vetenskap

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0