Gräddfil till bostäderna
På bland annat den här tomten i Kolbäck ska bostäder byggas åt de nya "svenskarna".

SD stöder satsning på att låna pengar för att bygga attraktiva lägenheter åt ensamkommande

Publicerad 26 mars 2016 kl 15.21
Av Mattias Albinsson

Politik. Hallstahammars kommun i Västmanland lånar nu pengar för en storsatsning på att bygga nya lägenheter i attraktiva områden. Men svenska ungdomar i kommunen som vill flytta hemifrån göre sig icke besvär, de nya lägenheterna är bara till för så kallade ensamkommande flyktingbarn.

Gilla artikeln på Facebook

48 miljoner kronor ska Hallstahammars kommun låna i ett första skede för att, tillsammans med Migrationsverket, bygga två nya hyreshus med totalt tjugo stycken lägenheter. De påkostade drygt 50 kvadratmeter stora lägenheterna, med två sovrum vardera, nya fräscha kök och handikappanpassade toaletter, byggs åt de ensamkommande flyktingbarn som kommer till kommunen.

Läs HELA kommunfullmäktiges protokoll här

Planen är att sammanlagt bygga ett sjuttiotal nya lägenheter åt de ensamkommande invandrarna. De nya bostadsområdena byggs i Hallstahammar samt i det lilla samhället Kolbäck med knappt tvåtusen invånare, men det är inte vilken mark som helst som duger för de nya kommuninvånarna.

"Det ska vara attraktivt att bo där för framtida hyresgäster med närhet till affärer, kommunikationer och annan samhällservice", skriver kommunen på sin hemsida. De ensamkommande invandrarna, varav merparten är män i 20-25-årsåldern, ska inte bara få nya fräscha gratislägenheter. Kommunen ska även anställa personal som passar upp på dem dygnet runt.

Alla står bakom
Samtliga partier i kommunfullmäktige i Hallstahammar, inklusive Sverigedemokraterna, ställer sig bakom den riktade mångmiljonsatsningen på den redan mycket kostsamma invandrargruppen. När förslaget om satsningen, framtaget av den S-ledda kommunstyrelsen, debatterades i vintras höll SD:s gruppledare Terese Stien ett anförande där hon uppmanade partiet att ställa sig bakom det.

Enligt vlt.se tas första spadtaget för hyreshusen i Kolbäck lagom till hösten. Först har dock de omkringboende möjlighet att yttra sin åsikt om politikernas altruistiska miljonsatsning för deras skattepengar vid ett möte på Linneagården den 6 april.

Fria Tider har sökt Sverigedemokraternas lokala företrädare för en kommentar, men ingen av dem har gått att få tag på.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utropspriset för Jerzy Sarneckis lyxvilla: 29 miljoner

Dags för miljöombyte för 74-årige vänsterprofilen. "Fantastiska villan" på Lidingö har "svävande trappa" och stor pool.0 

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.