Maktstriden i SD

SD-toppar i Stockholm: Arbetet har havererat under Maria Danielsson

Publicerad 26 februari 2015 kl 12.16

Inrikes. Flera av de personer som utmanar SD-ledningen om makten i Stockholms stad riskerar uteslutning för "ideologisk avvikelse". Samtidigt vittnar nu tre ledamöter i Maria Danielssons egen styrelse om hur ledningens inkompetens och toppstyre fått dem att byta sida – och istället kandidera för William Hahnes alternativa lista.

Dela artikeln

SD Stockholm stads populäre dåvarande ordförande Christoffer Dulny tvingades strax före riksdagsvalet att avgå efter att ha blivit uthängd i Expressen.

Maria Danielsson, som ersatte Dulny på posten, hade bland annat uppmärksammats för sitt kontroversiella förslag att "bussa" svenska elever från innerstaden till invandrarskolor i förorten i syfte att bättra på den så kallade integrationen. Men när Christoffer Dulny lämnade sina uppdrag blev hon automatiskt ny ordförande för SD i huvudstaden.

Nu riktar tre ledamöter i den sittande styrelsen – vice ordförande Jimmy Hesselbäck, ledamoten Margareta Haglund och suppleanten Per Ossmer – hård kritik mot Danielssons sätt att sköta sitt arbete.

I ett inlägg som publicerats på Facebook skriver trion att det politiska arbetet i Stockholms stad har "havererat" efter att Maria Danielsson tillsattes. Den valda styrelsen utmanövrerades och dess arbetsuppgifter togs snart över av "tre unga heltidspolitiker" i arbetsutskottet.

"I realiteten har därför styrelsens majoritet varit utestängd från styrelsearbetet, sedan oktober 2014", skriver SD-topparna och fortsätter:

"Maria Danielsson har också lyckats stänga ute styrelsemajoriteten ännu mer genom att utnyttja en regel som säger, att även om en majoritet av styrelsen kräver ett omedelbart styrelsemöte, så kan ordföranden vänta 50 dagar, med att kalla till styrelsemöte. Efter att kallelse gått ut har sedan Maria Danielsson ställt in på utsatt dag, och karusellen har kunnat fortsätta…"

"Jämställd snöröjning"
I egenskap av gruppledare i Stockholms stadshus har Danielsson samtidigt vid flera tagit beslut på egen hand, utan att varken informera eller förankra besluten hos kommungruppen, enligt trion. 

"Tyvärr har kansliet också under snart ett halvår – trots enligt egen utsago, en ohygglig arbetsbörda – inte åstadkommit mycket substantiellt. Någon enstaka fråga om 'jämställd snöröjning' har gruppledaren på eget bevåg tagit upp i fullmäktige. Inga SD-interpellationer har förekommit."

Hesselbäck, Haglund och Ossmer har på grund av missförhållandena valt att istället ställa upp som kandidater i det alternativa styrelseförslag som William Hahne från ungdomsförbundet SDU lagt fram. I den föreslagna styrelsen ingår läkare, forskare, entreprenörer och näringslivsprofiler.

Varnar för yrkespolitiker
Maria Danielssons förslag, som stöds av SD-ledningen centralt, präglas istället av yrkespolitiker, enligt trion.

"Nu har valberedningen lagt ett förslag till en ny styrelse där heltidsanställda politiker, inklusive partianställda, fått förnyat förtroende, men där vi äldre i styrelsen, med erfarenheter från skiftande yrken, med långvarig politisk erfarenhet och med omfattande insatser under flera valrörelser bakom oss, inte ens tillfrågats om vi är intresserade av att sitta kvar. Istället har vi ersatts av personer, som är obotligt lojala mot Maria Danielsson och som inte någon gång under verksamhetsåret förväntas ha synpunkter på hennes ledarskap", skriver Hesselbäck, Haglund och Ossmer.

SD:s vikarierande ordförande Mattias Karlsson och hans partiledning stöder Danielsson och har vidtagit åtgärder för att utesluta flera av namnen i Hahnes styrelseförslag ur partiet. William Hahne påstås ha hanterat ett medlemsregister på ett otillåtet sätt och flera av de andra utmanarna anklagas för vara "ideologiskt avvikande".

Fria Tider har förgäves sökt Maria Danielsson för en kommentar.


Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.