Soldiers of Odin
Masthuggstorget i Göteborg.

"Soldiers of Odin" misshandlade i Göteborg

Publicerad 3 april 2016 kl 12.48
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Medborgargardet "Soldiers of Odin" överfölls och misshandlades natten till söndagen när de var ute på någon form av patrullering längs Första Långgatan i Göteborg.

Gilla artikeln på Facebook

Händelsen inträffade strax efter klockan ett på natten på Masthuggstorget. Polisen fick då larm om att ett större antal personer slogs på torget.

– Det visar sig att de som blivit utsatta för brott, som blivit slagna, säger själva att de tillhör den här organisationen Soldiers of Odin, berättar polisens presstalesman Christer Fuxborg för Fria Tider.

– Vi har vittnen som säger att man har stått där och gapat på varandra och i samband med det har det uppstått bråk, fortsätter han.

Det är oklart vad Soldiers of Odin gjorde på platsen när bråket uppstod.

– Vi vet inte om de är ute och "patrullerar", vi vet inte om de är på väg hem från att ha varit ute på stan eller om de är på väg från ruta a till b.

Klicka för större bild. Grafik: Fria Tider/Google Maps

En av medborgargardisterna fördes med ambulans till sjukhus efter att ha fått någon form av sprej i ansiktet. Polisen vet inte vilka det var som gick till attack mot grupperingen, men flera anmälningar om misshandel upprättades och i samtliga fall var medlemmar i Soldiers of Odin målsägande.

– Vi har inga misstänkta i nuläget, det vi har är uppgifter från de som blivit utsatta för brott, säger Fuxborg.

Exakt hur många som deltog i slagsmålet är oklart, alltifrån tio upp till fyrtio personer har nämnts av utomstående vittnen till händelsen.

– Det kan vara folk som helt enkelt är nyfikna och vi vet inte vilka som deltog i själva bråket och vilka som bara var där för att de var nyfikna, förklarar Fuxborg.

Även i Uppsala var det under natten oroligt när vänsterextremister försökte gå till attack mot personer ur medborgargardet Soldiers of Odin, twittrar polismannen Jale Poljarevius. Enligt UNT var de mellan fem och tio medborgargardister.

Soldiers of Odin började patrullera svenska gator efter att ett stort antal anmälningar strömmat in om kvinnor som blivit rånade, våldtagna eller sexuellt ofredade av män med invandrarbakgrund. I Uppsala började gruppen att patrullera efter flera dagar av invandrarelaterade sociala oroligheter med stenkastning mot polis och brandmän samt ett flertal anlagda bilbränder.

Medborgargardet har anklagats för att vara nazistiskt och högerextremt och flera av dem som deltar i organisationen uppges ha ett kriminellt förflutet. I sociala medier har människor med vänstersympatier uppmanat till våld mot gruppens medlemmar.

Fria Tider har sökt företrädare för Soldiers of Odin, men ingen av dem har gått att få tag på.


Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0