Gräddfil till bostäderna

Kommun köper villor åt asylsökare för miljoner

Publicerad 13 mars 2016 kl 19.30
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Svenljunga kommun satsar stort på de nyanlända invandrare som kommit till kommunen under asylkaoset. Bland annat ska flera nya villor köpas in som bostäder åt dem, rapporterar Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

Kommunen i Västergötland har redan köpt in två villor och planerar att köpa in ytterligare tre för att ge som bostäder åt några av de uppemot 170 nyanlända asylsökare som kommit till kommunen senaste tiden. Villorna som köps in kostar omkring 900.000 kronor styck.

Men det är inte alla invandrare som får bo gratis i villa på skattebetalarnas bekostnad, bara de invandrarfamiljer som har tillräckligt många barn.

– Det är egentligen helt och hållet för de stora familjerna där vi inte har stora lägenheter nog för så många, säger kommunchefen Magnus Nilsson till SR.

Svenljunga är inte den enda kommun som köper in villor för att snabbt ordna fram boende åt asylsökare. För snart fyra år sedan blev Falkenberg i Halland den första kommun att uppmärksammas medialt när den satsade på att köpa in villor till somaliska storfamiljer.

Falkenberg talar ut om sin villasatsning

Enligt Jan-Ove Östbrink, bostadspolitisk expert på Sveriges kommuner och landsting, finns det fler kommuner som gör samma sak, framförallt i glesbygden.

– Det kan handla om Norrlandslänen, Smålands inland eller Värmlandskommuner, för att ta några exempel säger han till SR.

Anledningen till att fler och fler kommuner nu köper in villor till invandrarna är en ny lag som trädde i kraft 1 mars som innebär att kommunerna är skyldiga att ordna fram bostäder åt de nyanlända invandrarna.

Många kommuner har svårt att ordna fram bostäder på annat sätt åt alla asylsökare de tvingas ta hand om och måste därför köpa in villor och i vissa fall även bostadsrätter åt dem. Förra året satsade exempelvis Östersunds kommun fem miljoner på att köpa in bostadsrätter åt asylsökarna och man planerar att satsa ungefär lika mycket i år igen.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

S-politiker gripen för våldtäkt

Anhölls på fredagen. Brottet ska ha riktats mot en kvinna politikern är bekant med.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.