"Sverige kontantlöst inom fem år"

Publicerad 5 december 2018 kl 10.28

Ekonomi. Vice riksbankschef Cecilia Skingsley förutspår att Sverige kommer att bli ett så kallat kontantlöst samhälle om bara några år, rapporterar Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

– Sverige kommer att vara kontantlöst inom 3–5 år, sade Skingsley under en bankkonferens i London på tisdagen enligt Reuters.

Hon förklarade att kontanter visserligen inte kommer att förbjudas, men att kontanterna i praktiken kommer att bli meningslösa eftersom så få företag och privatpersoner kommer att använda sig av dem.

Under två år har Riksbanken utrett möjligheten att ge ut en "e-krona", som ett komplement till kontanter.

När Cecilia Skingsley diskuterade rapporten hos finanspanelen på studieförbundet SNS i torsdags sade hon att "oavsett om Riksbanken bestämmer sig för att ge ut e-kronor eller inte så kommer framtiden att innebära förändringar av statens roll på betalningsmarknaden".

– Alternativet till ökad reglering av betalningsmarknaden är att Riksbanken fortsätter att leverera ett betalmedel som utsätter den privata sektorn för ett visst konkurrenstryck, precis som vi har gjort i 350 år, sade Cecilia Skingsley.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Förslaget: Husägare ska betala 1,4 miljoner till VVS-branschen – per dag. Det nya lagförslaget är omotiverat och orimligt, skriver Landsbygdspartiets talesman Arne Gunnarsson i denna insändare.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0