En taliban hänger i ett rep från en afghansk Black Hawk, flugen av en taliban över afghanska Kandahar.

Talibanerna tog över 30 Black Hawk-helikoptrar

Publicerad 1 september 2021 kl 10.28

Utrikes. Talibanerna i Afghanistan har tagit över 30 helikoptrar av typen Black Hawk från den tidigare regeringen. U-landet har därmed en dubbelt så stor flotta som Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige har som jämförelse 15 helikoptrar av typen Black Hawk i tjänst inom Försvarsmakten.

Pentagon bekräftade på tisdagen att mycket av USA:s "dödliga" vapen har hamnat i händerna på Talibanerna, men hävdade att vapnen inte utgör något hot mot Afghanistans grannländer.

Talibanerna postade också flera videos där rörelsen flög en Black Hawk över afghanska Kandahar, med en taliban hängande under helikoptern.

"Talibanerna hänger en person, troligen en amerikansk tolk", rapporterade en indisk nyhetskälla bland annat. I USA tog republikaner tillfället i akt och skyllde "talibanernas brutalitet" på Joe Biden.

Enligt RT är det dock talibanerna själva som lagt upp klippet på sin "officiella" nyhetskanal Talib Times, och det visar av allt att döma en taliban som liftar med helikoptern i ett rep.

På måndagen höll talibanregimen en symbolisk "begravning" där tomma kistor inlindade i USA:s och Natos flaggor jordfästes. På bilder från demonstrationståget syntes både den forna regimens flaggor och de vita talibanflaggorna vaja i folkvimlet, till synes under god stämning.

Bild:

© Twitter

Även anhängare av den gamla regimen följde med i måndagens kortege, arrangerad av talibanerna.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare som besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.