Trump möter Putin

Trump tror inte mer på CIA än på Putin

Publicerad 17 juli 2018 kl 11.27

Utrikes. Mötet mellan Trump och Putin var enligt de själva positivt och konstruktivt, även om få konkreta resultat presenterades. Den gemensamma presskonferensen efteråt handlade till stor del om hur Trump såg på eventuell rysk inblandning i det amerikanska valet. Något han inte tog ställning till.

Dela artikeln

Det var första gången på åtta år som en amerikansk och en rysk president träffades enskilt för att samtala. Läget var spänt redan innan med tanke på hur mycket Donald Trump, USA:s president, hade retat upp sina allierade inom Nato och EU med krav på bättre frihandelsavtal och högre försvarsanslag.

Att han dessutom anklagat Tyskland för att vara en rysk fånge, kopplat till deras ryska energiimport, gjorde inte saken bättre.

En kort pressträff före mötet, under vilken man delgav journalister och allmänhet vilka ämnen som skulle diskuteras, följdes sedan av ett flera timmar långt möte.

Presskonferensen efteråt dominerades av frågan om eventuell rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet år 2016 mellan Donald Trump och Hillary Clinton. Vladimir Putin förnekade kategoriskt all rysk statssanktionerad inblandning:

– Gör inte relationen mellan Ryssland och USA till gisslan av den här amerikanska internpolitiska konflikten.

När Trump konfronterades med uppgifter från amerikanska säkerhetstjänster om att det finns tydliga indikationer på att Ryssland, på Putins direkt order ska ha försökt manipulera den amerikanska väljarkåren till hans fördel, svarade han:

– President Putin säger att det inte var Ryssland som lade sig i vårt val. Jag ser ingen anledning till att inte tro honom. Vi hade en briljant valkampanj och det är därför jag är president.

Under presskonferensen frågade en amerikansk journalist med darrande stämma om Putin möjligtvis hade något privat utpressningsmaterial mot Trump. Frågan skrattades bort av både den ryske och amerikanske presidenten.

Presskonferensen har mötts av ett förutsägbart ramaskri i vänsterliberal amerikansk media. Mark Landler skriver exempelvis i New York Times att Trumps agerande var så vitt skilt från amerikanska politiska mål, så konträrt till hans egen administrations ambitioner och så oförklarligt på så många nivåer att man måste undra om Ryssland har en hållhake på honom.


Nyheter från förstasidan

SD: Medborgarskap ska klippas om det behövs

Öppnade för att skicka hem invandrargängen. "De hör inte hemma i Sverige, de ska bort härifrån".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

"Våra eliter har förklarat krig mot oss". Det är hög tid att vi slår tillbaka, sade Eva Vlaardingerbroek.0 

Mer från Utrikes

Nick Fuentes får tillbaka sitt konto på X

Elon Musks vändning.. 25-åringen var en av få högerprofiler som inte fick komma tillbaka.0 

Netanyahu orolig för arresteringsorder från ICC

Ska ha delat med sig av bekymren i samtal med Biden.. Både Netanyahu själv och andra toppar kan efterlysas för krigsbrott.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision. Kommer att stoppas i entrén.0