Tyskland tröttnar
Hans-Georg Maaßen.

Tyska kristdemokrater splittras – utbrytare kan samarbeta med AFD

Publicerad 24 januari 2024 kl 17.53

Utrikes. Kristdemokraterna i Tyskland har splittrats – och ett nytt utbrytarparti öppnar för att samarbeta med invandringskritiska Alternativ för Tyskland, AFD. Även på vänsterkanten har ett etablissemangskritiskt nytt parti bildats.

Dela artikeln

Kristdemokraterna och de övriga partierna i Tyskland har upprättat en "brandvägg" mot AFD och svurit på att aldrig samarbeta med partiet, som de är i full färd med att försöka totalförbjuda.

Samtidigt har AFD nu blivit så stora att det ser ut att bli omöjligt för kristdemokraterna att sitta vid makten i många delstater utan att gå ihop med vänstern.

Förbundet Werteunion, som samlar mer konservativa medlemmar i de kristdemokratiska partierna CDU och CSU, har nu beslutat att starta ett eget parti inför valen i de östtyska delstaterna Thüringen, Sachsen och Brandenburg senare i år.

Ledare för Werteunion är Hans-Georg Maaßen, tidigare chef för det tyska författningsskyddet BFV. Han utesluter inte samarbete med AFD.

– Jag erkänner ingen brandvägg, säger han enligt Tagesspiegel.

CDU har sedan tidigare inlett ett uteslutningsärende mot Maaßen, som anklagas för att ha uttalat sig "högerextremt" och "antisemitiskt".

Både CDU och CSU (som är det kristdemokratiska partiet i Bayern) har reagerat kraftigt på den nya partibildningen och förbjudit sina medlemmar att samtidigt vara medlemmar i Wertunion. Det nya partiet har dock sett en snabb och kraftig tillströmning av tusentals medlemmar.

Även på vänsterkanten ses en liknande etablissemangskritisk utveckling i Tyskland. Vänsterprofilen Sahra Wagenknecht har nyligen grundat ett nytt parti som är kritiskt både till invandringspolitiken och makthavarnas stöd till kriget i Ukraina.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.