Edward Snowden
ÖVERKÖRD: Vita huset är besvikna på att Tyskland nu väljer att ta direkta kontakter med Edward Snowden.

Tyskland till Moskva för att träffa Snowden

Publicerad 6 juni 2014 kl 06.11

Utrikes. Trots Barack Obamas varningar väljer nu Tyskland att sända en parlamentarisk delegation till Moskva för att samtala med den tidigare amerikanske spionen Edward Snowden. Det rapporterar den tyska statstelevisionen Deutsche Welle. Samtidigt stiger spänningarna mellan tysk försvarsindustri och den mycket USA-närstående svenska regeringen.

Dela artikeln

© Bengt Nyman

PÅ HUGGET: Den svenska regeringen har vidtagit en rad aggressiva åtgärder mot tysk försvarsindustri efter NSA-skandalen. Här den svenske utrikesministern Carl Bildt.

Antagligen kommer företrädare för regeringspartierna CDU/CSU och socialdemokraterna SPD att delta under resan, som sker inom ramen för den tyska undersökningskommission som har till uppgift att utreda skandalen kring Barack Obamas kontroversiella avlyssning av bland annat den tyska statsledningen.

Tillsammans med brottsutredare från tyska säkerhetstjänster kommer kommissionens ledamöter nu att åka till Moskva. En nyhet som Barack Obama och hans regering inte välkomnade.

Den amerikanske presidentens nationelle säkerhetsrådgivare Ben Rhodes, kritiserade Tyskland för att landet valt att följa upp anklagelserna om spioneri med en brottsutredning.

– Det bästa sättet att utreda frågorna som Tyskland har om NSA:s verksamhet är att ha direkta samtal med oss, säger han.

Relationerna mellan USA och Tyskland försämrades efter att den tidigare NSA-agenten Edward Snowden offentliggjort informationen om elektroniskt spionage på Tysklands territorium.

Sverige aggressivt
Den mycket USA-närstående svenska regeringen har sedan NSA-skandalen tog sin början gjort ett antal markeringar mot Tyskland, framförallt genom ett aggressivt tillslag mot det tyska bolaget Thyssen Krupps verksamhet Kockums, där militär teknik "beslagtogs" efter att först ha sålts till det tyska företaget. På tisdagen beslutade riksdagens försvarsutskott att försöka lägga beslag på hela bolaget, ett agerande som bottnar i USA:s intresse för tidigare svensk ubåtsteknik och i tyskt samarbete med supermaktens ständiga ärkerival – Ryssland.

Från svensk säkerhetstjänst hävdar man att bråket med Tyskland sker i syfte att möta ett akut militärt hot från Ryssland – och inte om att springa USA:s ärenden i Europa.

– Vi kan se en ökad rysk underrättelseverksamhet i samband med händelseutveckling på Krim och i Ukraina. En del av dem ser vi som förberedelser för krig eller militära hot mot Sverige, säger Vilhelm Unge på Säpo till Svenska Dagbladet.

"Med andra ord övar Ryssland, i Ukraina och på Krim, olika strategier för strid mot Sverige", skriver en sarkastisk rysk statsradio på sin svenskspråkiga webbplats Rysslands röst.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

USA: Ingen riksrätt för rekordinvandring

Ansvarig minister går fri. Demokraterna i senaten stoppar åtalet mot Alejandro.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.