Arkivbild.

Ungdomsgäng skjuter raketer mot människor – "De kallade mig hora"

Publicerad 29 december 2017 kl 14.10

Inrikes. Den senaste tiden har så kallade "ungdomsgäng" på olika platser i Skåne attackerat blåljuspersonal och andra människor med raketer. Natten till fredag var det dags igen. Då attackerades bland annat polisen i Kristianstad, som rubricerar händelsen som försök till grov misshandel.

Gilla artikeln på Facebook

I Svedala har nu polisen identifierat tio "ungdomar" som den senaste tiden skjutit raketer mot och trakasserat människor.

Förutom mot privatpersoner har de även skjutit fyrverkerier mot sådant som bilar och fönsterrutor.

– När jag passerade skrek någon "jävla hora" och direkt efteråt skjuts en raket som exploderar precis framför mina fötter, berättar vittnet Anna för Sydsvenskan.

Hon blev helt paralyserad och sprang in i en affär för att gömma sig. Anna var jätterädd och började gråta, säger hon till tidningen.

De "ungdomar" som polisen nu lyckats identifiera är kända sedan tidigare för bland annat olaga hot, misshandel och narkotikabrott.

Även i Helsingborg har det de senaste dagarna skjutits fyrverkeripjäser mot människor.

På torsdagen riktade en 17-årig pojke en raket mot en kvinna och en man vid Gustav Adolfs torg i staden. Mannen som träffades i benet av en fyrverkeripjäs gick då fram och gav 17-åringen ett knytnävsslag i rakt ansiktet, enligt Helsingborgs Dagblad. Sedan fick pojken sina raketer beslagtagna av polisen och riskerar nu bötesstraff.

Tidigare i veckan besköts en man med raketer av ett tiotal ungdomar när han kom körande med sin bil längs Engelska gången i Helsingborg. Även i det fallet reagerade dock mannen och kunde själv gripa en av gärningspersonerna.

– Man kan undra var 15-åriga ungdomar får pengar ifrån att köpa fyrverkerier för. Det kan ju handla om ett barnbidrag per kväll som går upp i rök, säger polisens pressinformatör Eva-Lotta Hermansson Truedsson till HD.

Polis, ordningsvakter, väktare och fastighetsägare ska nu hålla extra koll i områden som särskilt drabbats av "ungdomsgängen".

Natten till fredag besköts även polisen med fyrverkerier av "ungdomar" i Kristianstad. Detta hände när polisen passerade Gamla Långebrogatan, som ligger nära invandrargettot Charlottesborg, och såg hur flertalet ungdomar sköt raketer mot bland annat förbipasserande bilar och personer.

"När patrullen stannar vid platsen skingras gänget och försvinner springandes från platsen i olika riktningar", skriver polisen i sin händelserapport.

Därefter blev polispatrullen beskjuten med fyrverkeripjäser av ungdomar som återvände till platsen. En anmälan om försök till grov misshandel har upprättats.


Nyheter från förstasidan

"Årets nybyggare" dömd för hedersvåld

Prisades och blev M-politiker. Men nu har mönsterinvandraren dömts efter ett bildrama med dottern.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Judiska ilskan mot SD: "Bottenlöst vidrigt" parti

Paraplyorganisationens hätska attack.. SD:s stormiga relation till Sveriges judar förvärras.0 Plus

Rekordbeslag av cannabis – gömdes i marmorplattor

Fyndet: 1,2 ton cannabisharts.. Tullen fattade misstankar när vissa av skivorna var lite tjockare än de andra.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

John Cleese ber också om ursäkt – för att han skämtat om vita. Monty Python-komikerns utspel efter Apu-skandalen.0 

Ber om ursäkt för att han gjorde Apus röst i Simpsons. "Jag ber om ursäkt för att jag varit en del i att skapa detta."0