Arkivbild.

Ungdomsgäng skjuter raketer mot människor – "De kallade mig hora"

Publicerad 29 december 2017 kl 14.10

Inrikes. Den senaste tiden har så kallade "ungdomsgäng" på olika platser i Skåne attackerat blåljuspersonal och andra människor med raketer. Natten till fredag var det dags igen. Då attackerades bland annat polisen i Kristianstad, som rubricerar händelsen som försök till grov misshandel.

Gilla artikeln på Facebook

I Svedala har nu polisen identifierat tio "ungdomar" som den senaste tiden skjutit raketer mot och trakasserat människor.

Förutom mot privatpersoner har de även skjutit fyrverkerier mot sådant som bilar och fönsterrutor.

– När jag passerade skrek någon "jävla hora" och direkt efteråt skjuts en raket som exploderar precis framför mina fötter, berättar vittnet Anna för Sydsvenskan.

Hon blev helt paralyserad och sprang in i en affär för att gömma sig. Anna var jätterädd och började gråta, säger hon till tidningen.

De "ungdomar" som polisen nu lyckats identifiera är kända sedan tidigare för bland annat olaga hot, misshandel och narkotikabrott.

Även i Helsingborg har det de senaste dagarna skjutits fyrverkeripjäser mot människor.

På torsdagen riktade en 17-årig pojke en raket mot en kvinna och en man vid Gustav Adolfs torg i staden. Mannen som träffades i benet av en fyrverkeripjäs gick då fram och gav 17-åringen ett knytnävsslag i rakt ansiktet, enligt Helsingborgs Dagblad. Sedan fick pojken sina raketer beslagtagna av polisen och riskerar nu bötesstraff.

Tidigare i veckan besköts en man med raketer av ett tiotal ungdomar när han kom körande med sin bil längs Engelska gången i Helsingborg. Även i det fallet reagerade dock mannen och kunde själv gripa en av gärningspersonerna.

– Man kan undra var 15-åriga ungdomar får pengar ifrån att köpa fyrverkerier för. Det kan ju handla om ett barnbidrag per kväll som går upp i rök, säger polisens pressinformatör Eva-Lotta Hermansson Truedsson till HD.

Polis, ordningsvakter, väktare och fastighetsägare ska nu hålla extra koll i områden som särskilt drabbats av "ungdomsgängen".

Natten till fredag besköts även polisen med fyrverkerier av "ungdomar" i Kristianstad. Detta hände när polisen passerade Gamla Långebrogatan, som ligger nära invandrargettot Charlottesborg, och såg hur flertalet ungdomar sköt raketer mot bland annat förbipasserande bilar och personer.

"När patrullen stannar vid platsen skingras gänget och försvinner springandes från platsen i olika riktningar", skriver polisen i sin händelserapport.

Därefter blev polispatrullen beskjuten med fyrverkeripjäser av ungdomar som återvände till platsen. En anmälan om försök till grov misshandel har upprättats.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0