Inbördeskriget i Syrien och Irak

USA bombar syriska regeringen

Publicerad 17 september 2016 kl 21.07

Utrikes. Den USA-ledda koalitionen som bombar IS-mål i Syrien har nu inlett attacker mot regeringens styrkor, rapporterar RT med hänvisning till syriska Sana. En räd på lördagen dödade 62 regeringssoldater vilket beredde väg för omfattande framryckningar för IS, enligt den syriska försvarsmakten.

Gilla artikeln på Facebook

Den USA-ledda luftstrids­koalitionen gick till attack vid berget al-Tharda i regionen Deir ez-Zor och dödade 62 regeringssoldater, skadade ytterligare 100 och orsakade stora skador på egendom, enligt Sana.

– Vi känner till uppgifterna och håller på att kontrollera dem med centralkommandot och CJTF (Combined Joint Task Force), uppgav en talesperson för Pentagon för RT.

Enligt det ryska försvarsministeriet inkom planen, två F-16 understödda av två A-10-plan, från irakiskt luftrum innan de utförde attacken mot Assad-styrkorna. RIA-Novosti kunde under lördagen inte få någon kommentar till händelsen från den USA-ledda koalitionen CJTF.

Från rysk sida är man kritisk till USA:s bombning som man menar att orsakas av supermaktens träskallighet när det gäller att utbyta underrättelseuppgifter med ryssarna, som har erbjudit sina underrättelseuppgifter till USA under ett års tid.

"Om bombningen orsakades av att man haft felaktiga målkoordinater så är det en direkt konsekvens av den hårdnackade vägran som USA visat när det gäller att samarbeta med Ryssland vid striderna mot terrorgrupper i Syrien", hette det i ett uttalande.

Den ryska försvarsmakten bekräftar också de syriska uppgifterna om att jihadisterna inledde en offensiv efter att USA undanröjt regeringstrupperna.

"Omedelbart efter flygräden inledde IS sin offensiv. Nu pågår blodiga strider i området runt en flygplats som tidigare har använts för att leverera nödhjälp med fallskärm till civila", uppgav ministeriets talesperson.

USA:s agerande i Syrien har varit föremål för häftig kritik inte bara internationellt utan även i USA, där presidentkandidaten Donald Trump har anklagat regeringen för att i praktiken ha skapat IS. Förra året inledde amerikanska handelsmyndigheter en antiterror­utredning mot Toyota sedan det visat sig att IS fått tillgång till en stor mängd Toyota Hilux-bilar som användes för militära ändamål. Utredningen avskrevs dock snabbt när den kom fram till att det var Barack Obama som genom CIA låtit leverera fordonen till Syriens jihadister.


Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

På väg mot nya rekordnivåer efter EU:s bidragsbesked. Silverpriset har samtidigt stigit med 20 procent på en månad.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0