Foto: US Mission Geneva/flickr

USA vill omskära afrikanska soldater

Publicerad 8 maj 2012 kl 12.45

Utrikes.Manlig omskärelse är det bästa sättet att förhindra nya hiv-infektioner i det militära, uppgav U.S. Global AIDS-chefen Eric Goosby för en samling höga militärer från Afrika, Östeuropa och Centralasien. -Vi tror att manlig omskärelse är ett mycket viktigt ingrepp, sa Goosby, en gåva som räcker länge. Det är mycket vettigt att sätta extra resurser på det.

Gilla artikeln på Facebook

Mötet hade samlat militära tjänstemän från 80 länder, de flesta från Afrika, men också från länder som Surinam, Georgien och Estland, rapporterar nyhetsbyrån AFP via Yahoo!news.

USA sponsrar program i flera afrikanska länder med målet att omskära fyra miljoner män fram till 2013. Resultatet hittills är ojämnt. Även om Kenya är nära att nå sitt mål med 80 procent av alla sexuellt aktiva män, har Uganda uppnått mindre än fem procent.

-Vi måste se till så att militärerna omskär sig, uppger Caroline Ryan på U.S. Global AIDS. Problemet är att operationen tvingar soldaterna att vila två till fyra dagar, vilket innebär ledighet från armén.

Ett annat problem, som togs upp av Sydafrika, var hur man sammansmälter traditionella vuxenblivanderiter med behovet av att omskärelse ska utföras under kirurgiska förhållanden.

-Traditionell omskärelse är en del av vägen till manlighet. För oss är det därför viktigt att få strategier för att hantera dessa problem, säger den sydafrikanske brigadgeneralen Snowy Moremi.

Det finns ytterst lite data om hiv bland soldater, detta eftersom få länder är villiga att avslöja statistik i fruktan att uppfattas som svaga.

Varför inte kondom - som är fallet i stora delar av övriga världen - ses som ett alternativ till omskärelse framgår inte.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0