Var tredje billig elprodukt innehåller farliga ämnen

Publicerad 8 december 2021 kl 12.10

Konsument. Kemikalieinspektionen har granskat billig hemelektronik som enkelt kan klickas hem från webbshoppar. Analyserna visar att 35 procent av de undersökta prylarna innehåller farliga ämnen i så höga halter att de inte får säljas i EU.

Gilla artikeln på Facebook

– Undersökningen visar att det framför allt är små företag som själva importerar och säljer via e-handel som har produkter med brister och det rör sig ofta om billigare produkter utan kända varumärken, säger Mariana Pilenvik, inspektör på Kemikalieinspektionen, i ett uttalande.

Totalt inspekterades 27 företag och allt ifrån hörlurar, lyktor och lampor till kökselektronik. De halter av ämnen som prylarna innehöll utgör ingen akut risk för användaren, men de bidrar till den totala exponeringen för kemiska ämnen. De kan också orsaka skador på hälsa och miljö när de tillverkas och senare blir till avfall, enligt Kemikalieinspektionen.

– Det är främst bly i lödningar samt ftalater och kortkedjiga klorparaffiner i plast som återkommer år från år. Det är viktigt att även småföretag ställer kemikaliekrav på sina leverantörer och att de har koll på vad deras produkter innehåller, säger Mariana Pilenvik.

Som tillverkare måste man ha fullständig kännedom om vilka ämnen som ingår i produkten och som importör är man ansvarig för de varor man säljer.

– Som konsument är det viktigt att vara medveten om att valet av produkter kan påverka hälsa och miljö. Man kan inte direkt se på en produkt om den innehåller farliga ämnen men vi hittar de flesta bristerna i lågprisprodukter av mindre kända märken. Titta efter CE-märkningen och använd din rätt att ställa frågor om produkten till företaget, säger Mariana Pilenvik.


Nyheter från förstasidan

Bah Kuhnke nobbad som EU-talman efter rasistattack

MP-profilen fick rungande nej av Europaparlamentet. Anklagade ledamöterna för att vilja skicka ut henne ur Europa.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0