10.000 butiker slås ut när jättarna växer i Sverige

Publicerad 1 juni 2021 kl 09.23

Ekonomi. Under pandemin har e-handelsföretag såsom Amazon ökat kraftigt . Trots att fler väntas handla fysiskt inom kort kommer e-handeln öka från 14 till 40 procent av detaljhandeln på tio år, vilket kommer att kosta Sverige runt 10.000 butiker, skriver Branschaktuellt.

Gilla artikeln på Facebook

Siffrorna kommer från Svensk Handels nya rapport Läget i handeln.

Tillsammans sysselsätter detalj- och partihandeln drygt 510.000 personer, vilket motsvarar var tionde förvärvsarbetande i Sverige.

I detaljhandeln arbetar över 294.000 personer och i partihandeln 216.000.

"IT-jättarnas tid"
Men e-handelns tillväxt de närmaste nio åren kommer att innebära att mellan 6.000 och 10.000 butiker slås ut och att den internationella konkurrensen ökar. Inte minst på grund av företag som Amazon.

"Jättarnas tid i handeln är nu. De har tillgång till kapital, kunskap och resurser, vilket mindre företag saknar. De stora affärskedjorna kan i oroliga tider nyttja skalfördelar som större inköpsvolymer och butiksgemensamma stödfunktioner", skriver Svensk Handel i sin rapport.

– Försäljningen på nätet kommer att fortsätta växa och företagen ställer om för att möta kunden där den befinner sig. Butiken kommer fortsatt att spela huvudrollen och för många företag är mixen mellan en stark fysisk och digital närvaro avgörande, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel, till Branschaktuellt.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Analys: Fed-flopp i medieskugga. Bankernas märkliga deponeringar kan visa att kraschen är nära.0 

Mer från Ekonomi

Vetenskap

Forskare lyckas fånga elektronens hopp på film. För första gången synlig för det mänskliga ögat.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0