10.000-tals polacker bildade mänsklig kedja mot muslimsk invandring

Publicerad 9 oktober 2017 kl 15.22

Utrikes. Tiotusentals polacker bildade i lördags en mänsklig kedja runt Polens gränser som en markering mot islamiseringen av Europa, rapporterar bland annat BBC.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i lördags som tiotusentals polska katoliker bildade en mänsklig kedja längs landets gränser samtidigt som de bad för att Gud skulle rädda Polen, världen och övriga Europa från hot.

Enligt TT kan manifestationen ses som ett "andligt vapen mot islamiseringen av Europa".

– Vi kommer till Polens gränser för att be för polackerna och för hela världen, säger en kvinna till BBC.

Människor bussades från hundratals kyrkor i landet till olika punkter längs den polska gränsen. Där stod de i långa rader, några på stränderna mot Östersjön, några på fält och några i städer.

I Krakow ska den ultrakonservativa ärkebiskopen Marek Jedraszewski ha anordnat en mässa där han uppmanat troende att be för att inte bara Polen utan även alla andra europeiska länder inser att Europa måste återgå till sina kristna rötter så att Europa förblir Europa.

Polen är ett av de länder som kraftigt motsatt sig EU:s krav om att öppna sina landsgränser för utomeuropeisk massinvandring. Enligt BBC kan lördagens manifestation ses som ett stöd för statens vägran att släppa in muslimska invandrare.

Den massiva manifestationen ägde också rum den 7 oktober, den dag då katolikerna firar Vår fru av rosenkransen, eller närmare bestämt minnet av de kristnas seger över det Ottomanska riket i slaget vid Lepanto i Grekland den 7 oktober 1571.

Slaget kan ses som avgörande i kampen mellan kristendom och islam, "eftersom islams styrkor annars kunde ha expanderat även västerut", heter det på Wikipedia.

Lördagens demonstration anordnades av stiftelsen Dios Basta, som ska ha tillskrivit segern i Lepanto en bönerecitation för att den "räddade Europa från islamisering", uppger TT.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus