70 000 asylsökare i år

Publicerad 25 april 2014 kl 16.22

Inrikes. Den redan rekordstora asylinvandringen till Sverige ska bli större. Enligt Migrationsverkets senaste prognos kommer 57.000 och 70.000 asylsökare från tredje världen att ta sig till Sverige under 2014.

Gilla artikeln på Facebook

– Hittills i år har siffrorna över antalet asylsökare legat på en stabilt högre nivå jämfört med samma period i fjol. Det är ett av skälen till att vi höjer prognosen något, säger Mejrem Maslo på Migrationsverkets omvärldsenhet i en kommentar som publicerats på myndighetens intranät.

Asylinvandringen har ökat kraftigt de senaste åren. Under 2013 sökte 54.000 personer asyl i Sverige, vilket var 24 procent fler än 2012 och dubbelt så många som 2011.

Ökningen bor framför allt på Migrationsverkets beslut att alla syrier som lyckas ta sig illegalt till Sverige ska får automatiskt permanent uppehållstillstånd. Beslutet har lätt till att Sverige är det land i EU som överlägset flest syrier väljer att ta sig till. Dessutom har Sverige sett till befolkningsmängden nu Europas klart störst asylinvandring.

Även inflödet av så kallade ensamkommande flyktingbarn kommer under året att nå nya rekordnivåer, enligt Migrationsverkets prognos. Mellan 4.200 och 4.400 företrädesvis unga män förväntas komma till Sverige med hjälp av människosmugglare och uppge sig vara under 18 år.

Bostadsbristen för de nyanlända fortsätter att vara akut. I slutet av året förväntas drygt 15.000 personer vara kvar i Migrationsverkets mottagningssystem trots att de beviljats asyl.

Den totala invandringen till Sverige under 2014 kommer att landa på 127.000, enligt SCB:s senaste prognos.


Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur