Asylsökare kan få bo i skyddsrum

Publicerad 23 oktober 2015 kl 15.05

Inrikes. Migrationsverket genomför nu en inventering av lokaler runtom i landet som kan användas som asylboenden. Bland annat tittar man närmare på Sveriges många gamla skyddsrum.
– Det är fantasin som sätter begränsningar, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till Dagens Nyheter.

Dela artikeln

Uppemot 190.000 asylsökare väntas i år och nästan lika många kommer året därpå, enligt Migrationsverkets prognos.

Myndigheten varnar för att uppemot 45.000 boendeplatser kommer att saknas redan fram till jul. För att möte det behovet inleds nu en desperat jakt på lokaler.

Det rör sig bland annat om kyrkor, gamla industrilokaler och gymnastiksalar. Ett annat alternativ är skyddsrum, uppger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till Dagens Nyheter.

Författaren och bloggaren Lars Wilderäng är en av dem som är kritiska till att undersöka möjligheten att låta invandrare bo i skyddsrum. Han påpekar att Sveriges 65.000 skyddsrum numera mestadels är i privat ägo, att de inte är avsedda för långtidsboende, att de saknar vatten, avlopp, brandskydd och bygglov.

"Så nej, skyddsrum finns inte tillgängliga varken kort- eller långsiktigt, utan skulle behöva byggas om för antagligen miljardbelopp för att hysa in asylsökande i extremt deprimerande anläggningar utan tillgång till solljus. Att ens lyfta detta som förslag visar att Migrationsverket saknar koppling till verkligheten och just fantiserar", skriver Wilderäng.

 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Svindyra pjäsen äntligen på plats. Konstnären Katharina Grosse kammar hem 26 skattemiljoner på projektet.0 Plus

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Wests nya musikvideo: "Nigger Heil Hitler". Stjärnan chockar på nytt.0 

Rekordmånga svenskar "läser" böcker. Majoritet läser dagligen – men även ljudböcker räknas.0