"Jag står stark och viker inte ned mig", skriver Julian von Abele på Twitter.

Student hängdes ut som "rasist" – vägrar backa och gör succé

Publicerad 13 december 2018 kl 05.38

Utrikes. Fysikstudenten Julian von Abele, 21, blev uthängd som "rasist" i en lång rad amerikanska medier efter att ha argumenterat mot en grupp aggressiva vänsteraktivister. Men von Abele står på sig – och har mycket snabbt fått en stor skara följare på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

– Jag älskar vita människor! hörs Julian von Abele utbrista i ett kort klipp som fick stor uppmärk­sam­het i ameri­kansk media härom­dagen.

Filmen kommer från ett meningsbyte som von Abele, som vid tillfället verkar ha varit något överförfriskad, hade med en grupp svarta vänsterstudenter vid Columbia University i New York.

– Européer byggde den moderna världen. Vi uppfann vetenskapen och industrin. Och ni säger att vi ska sluta med det för att vi är så dumma, fortsätter han.

I medierna beskrivs von Abele genomgående som en "rasist" som helt oprovocerat "trakasserade" de andra studenterna – trots att han tydligt hörs säga att han inte hatar några andra grupper. Detta har också fått Columbia Universitys ledning att inleda en utredning mot honom.

Själv uppger von Abele i en kommentar till Daily Beast att det hela började med att han argumenterade emot när vänstergruppen anklagade Trump-anhängare för att uppmana till sexuellt våld.

– En stor grupp studenter samlades runt mig och sade till mig att jag inte hade någon rätt att uttala mig om kvinnor eftersom jag är en vit man med "vita privilegier", säger han.

21-åringen står dock på sig, även om han erkänner att han kan ha uttryckt sig klumpigt.

– Jag anser att varje människa bör älska sig själv och älska sin kultur, och att vi alla borde tillåtas att känna stolthet över vår härkomst, säger han.

Julian von Abele beskrivs som ett ungt geni som redan redan 2015, trots sin ringa ålder, gav ut en avancerad fysikbok om parallella universa.

På onsdagen startade han ett konto på Twitter – och kom på bara 10 timmar upp i 10.000 följare. Tusentals användare har där stöttat honom med uppmuntrande kommentarer.

"Jag står stark och viker inte ned mig", twittrar von Abele och utlovar fler inlägg inom kort.


Nyheter från förstasidan

"Kvarts miljon" deltagare i tjeckisk demonstration

Största protesten sedan kommunismen föll. Kräver att premiärministern ska avgå efter anklagelser om fiffel med EU-bidrag.0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0