Enig hovrätt friar Timell

Publicerad 7 maj 2019 kl 14.32

Inrikes. TV4-profilen Martin Timell frias nu även av Svea hovrätt för våldtäktsanklagelser som en tidigare medarbetare på "Äntligen hemma" riktat mot honom. I tingsrätten friades programledaren i huvudsak därför att åklagarens viktigaste vittne – en bekant till målsäganden – ljög.

Gilla artikeln på Facebook

Det kvinnliga vittnet sade i polisförhör att hon fått reda på när våldtäkten inträffat först genom medierapporteringen under den svenska Metoo-kampanjen 2017, men i tingsrätten vittnade hon om att hon fick kännedom om våldtäkten redan under den aktuella festen år 2008.

Timell friades av tingsrätten redan förra sommaren, och även hovrätten frikänner nu honom från åtalet och avslår målsägandens skadeståndsyrkanden.

"En nödvändig förutsättning för att mannen ska kunna dömas för våldtäkt enligt den straffbestämmelse som gällde 2008 är att han med våld har tvingat henne att tåla den påstådda sexuella gärningen", skriver Svea hovrätt.

Hovrätten fastställer därmed tingsrättens friande dom.

Till skillnad från tingsrätten börjar dock hovrätten sin prövning med påståendet om våldsanvändning.

– Hovrätten anser att det mot bakgrund av den långa tid som gått sedan händelsen krävs att målsägandens berättelse i alla delar får klart stöd av övrig utredning. Hovrätten finner att målsägandens påstående om våldsanvändning inte fått sådant stöd. Redan på grund av detta ska mannen frikännas från åtalet. Målsägandens skadeståndsyrkande ska av samma anledning avslås. Hovrätten har mot bakgrund av att andra eventuella sexualbrott preskriberats inte funnit skäl att pröva vad som är bevisat i fråga om den påstådda sexuella handlingen, säger hovrättsrådet Sven Jönson, ordförande i målet.

Hovrätten är liksom tingsrätten enig i sin bedömning.

Det var i samband med den så kallade Metoo-kampanjen hösten 2017 i höstas som Martin Timell polisanmäldes för en påstådd våldtäkt som skulle ha ägt rum för nära tio år sedan. En mycket intensiv medierapportering förvandlade den tidigare folkkäre TV4-profilen till en symbol för kvinnoförtryck och våldtäkter i Sverige. Timell själv har beskrivit medias rapportering som en "häxjakt". Filmklipp från rättegången har visat en Martin Timell märkbart påverkad och nedstämd av åtalet.

– Jag har varit jagad dygnet runt i fyra veckor. De jagar mig på gatan. Jag har fått fly det här landet. Och jag har en familj. Hur fan tror du att det är, har han tidigare sagt till SVT Nyheter.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0