I mitten av juni skrev Fria Tider om en ny anställningsform, så kallad etableringsanställning, där arbetsgivare ska kunna anställa nyanlända invandrare till en mycket låg lön varefter den anställda också får rätt till ett ekonomiskt bidrag direkt från staten.
Den nya anlände invandraren ska få 8 000 kronor av arbetsgivaren, samt ett statligt bidrag på ungefär lika mycket. De normala reglerna om lägstalöner tas bort i tre år.
Initiativet kommer från den ledande arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen, som representerar mer än 3900 teknikföretag. Syftet är att arbetsgivare ska "våga" anställa nyanlända.
Nu säger sig Kommunal och Unionen vara öppna för förslaget.
– Alltid när vi går in i diskussioner så gör vi det för att vi tror att det finns substans i det, annars skulle vi inte lägga tid på det. Jag tror vi måste ta på allvar att arbetsgivarna säger att dagens system är för krångliga, säger Niklas Hjert, förhandlingschef på tjänstemannafacket Unionen, till Ekot.
Kommunals ordförande Tobias Baudin anser att förslaget tyder på ett genuint engagemang från arbetsgivarna.
Även regeringen har tidigare uttalat sig positiv om idén.
– Jag tror att vi behöver nya vägar på hela arbetsmarknaden för att klara den utmaning som många nyanlända innebär och jag är glad att jag ser ansvarstagande parter som är beredda att ta sitt ansvar, sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Sveriges Radio i juni.