I helgen lämnade en kvinna i 85-årsåldern i värmländska Årjäng dörren olåst eftersom hon väntade på hemtjänsten. Då tog sig en annan person in och stal hennes plånbok och mobil.
Senare ringde någon upp damen och sade sig ringa från polisen och bad om hennes kod till kortet för att kunna spärra det.
– Sen ringde man upp ytterligare en gång för att verkligen vagga in damen i falsk trygghet så att bedragaren skulle kunna tömma kortet i lugn och ro utan att det blev spärrat, säger Tommy Lindh, presstalesman på polisen i Bergslagen.
Och de lyckades. Flera inköp och uttag senare var hennes konto tömt.
– Kom ihåg att polisen aldrig ber om koden till ditt kontokort eller till något annat. Lämna inte ut dina koder per telefon, säger han.
Tre drabbade i Norrbotten
Liknande tillvägagångssätt använde bedragare sig av i andra delar av landet förra veckan. I Norrbotten råkade tre äldre personer ut för liknande händelser.
De hade kommit hem efter att ha varit och handlat och då upptäckt att deras plånböcker saknas. Senare ringde någon som utgav sig för att vara polis upp dem och bad att få kontonummer och koder för att kunna kontrollera om pengar saknas på deras konton.
I Linköping fick en 95-åring besök av två män. De hade ringt innan och utgett sig för att vara poliser och berättat att de var på väg hem till honom. När de kom dit sa de att de behövde se hans bankkort och få koden till kortet. Männen lämnade sedan bostaden med kortet och sa att de strax skulle återkomma, vilket de inte gjorde.
Ofta kommer anmälningarna om den här typen av brott in via anhöriga. Det innebär att det ibland blir ett tidsglapp som gör det svårare för polisen att utreda brottet.
– Ofta skäms nämligen de äldre för att de känner sig godtrogna efter att ha blivit lurade. Men det är inget att skämmas för. De här gärningsmännen har filat på sin teknik länge och vem som helst kan gå på en sådan blåsning, säger Tommy Lindh.