Sexdömde Nyheter24-profilen
Feministprofilen Mohamed Touzari är dömd för kvinnomisshandel och sexuellt ofredande.

Känd feminist kräver "mansfri månad på krogen" – är själv dömd för kvinnomisshandel

Publicerad 19 november 2014 kl 15.59

Granskning. Vänstersajten Nyheter24:s feministiska profilnamn Mohamed Touzari har under hösten skrivit ett flertal texter där han bland annat krävt en "mansfri månad på krogen". Men nu kan Fria Tider berätta att den 20-årige feministen är dömd både för sexuellt ofredande och kvinnomisshandel.
 – Jag har absolut ingen kommentar, säger Nyheter24:s nyhetschef Pär Ullrich till Fria Tider.

Dela artikeln

Mohamed Touzari har under hösten skrivit ett flertal feministiska och antirasistiska appeller på vänstersajten Nyheter24.se. I samband med valet påstod han att "780 831 svenskar är rasister" och förra onsdagen gick han till attack mot fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic och påstod att denne hade en "skev kvinnosyn" efter sina uttalanden om att herr- och damfotboll inte är jämförbara idrotter.

I måndags var det dags igen när Touzari gick ut och krävde en "mansfri månad" på krogen för att "våldtäkter och sexuella trakasserier skulle minska markant". "Hur många överfall på kvinnor ska vi behöva läsa om?" frågar sig Touzari retoriskt. För sina feministiska utspel, i egenskap av det som på vänsterspråk kallas "rasifierad man", har Touzari lovordats i feministiska kretsar och lyfts fram som ett föredöme.

Men nu kan Fria Tider, efter tips från en av våra läsare som gjort en slagning i Lexbase, berätta att Touzaris egen kvinnosyn kanske inte är den bästa. Mohamed Touzari är nämligen upprepade gånger dömd för olika former av våld och övergrepp mot kvinnor. Sammanlagt finns han med under fyra avsnitt i belastningsregistret.

2011 dömdes Touzari av Gävle tingsrätt för sexuellt ofredande efter att han, under en bussresa, tafsat en ung man på låret och mellan benen. 2012 dömdes han återigen för misshandel och ofredande efter att ha gett sig på två unga kvinnor på en hamburgerrestaurang i centrala Gävle.

I domen från 2012 kan man bland annat läsa om hur Touzari tog struptag på en tjej inne på restaurangen och därefter "spottade delar av en hamburgare som han tuggat på i ansiktet på henne", något som han sedan gjorde mot ytterligare en ung kvinna på restaurangen. Flera personer blev därefter vittnen till hur han slog en av de två kvinnorna i ansiktet.

Skyllde på alkoholen
I polisförhör skyllde Mohamed Touzari sitt agerande på att han druckit och var berusad när han ofredade och misshandlade de båda kvinnorna. Enligt domen ska han ha haft "tämligen oklara minnen av det inträffade".

Domstolen tyckte däremot inte att det var en godtagbar bortförklaring utan dömde Touzari för två fall av ofredande och ett fall av misshandel.

"Ingen kommentar"
När Fria Tider ringer upp Nyheter24.se och konfronterar nyhetschefen Pär Ullrich med uppgifterna om att den skribent som de anställt för att uppmärksamma feminism och kvinnofrågor själv upprepade gånger är dömd för brott mot kvinnor så vill han inte kommentera uppgifterna.

– Jag har absolut ingen kommentar, eftersom det inte är upp till mig att kommentera sådana saker, det får du söka vår chefredaktör om, säger Pär Ullrich i telefon till Fria Tider.

Är det här känt på redaktionen, de här domarna?
– Jag har som sagt absolut inga kommentarer till det.

Så du vill inte uttala dig om du själv kände till det här?
– Nej, utan du får prata med Henrik om det.

Har Henrik något nummer som man kan nå honom på?
– Tyvärr inget som jag kan lämna ut, men maila och prova så svarar han.

Nyhetschefen Pär Ullrich ber därefter om att slippa få vara med i Fria Tider och han vill inte bli citerad.

– Om det gäller någon artikel som du ska skriva så är jag gärna inte med, säger han.

Fria Tider har provat att maila Henrik Eriksson, som är chefredaktör för Nyheter24.se, men han har inte velat svara på våra frågor. Vi har även, utan framgång, sökt Mohamed Touzari för en kommentar till domarna mot honom.

Artikeln är uppdaterad: I Gävle tingsrätts dom för sexuellt ofredande var brottsoffret en man. I originalartikeln stod det "en person" vilket nu har förtydligats.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Just nu: Israel bombar Iran

Hämnden. Även mål i Irak och Syrien bombas, enligt uppgift.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.