Fyra av tio känner "stor oro" över hur storföretag som Facebook och Google använder personlig information om dem som bolagen samlar in.
Oron för myndigheternas hantering av personlig data oroar också. Närmare hälften uppger att de känner stor oro för att deras digitala vårdjournaler kan läsas av obehöriga och en tredjedel av svenskarna är oroliga för att svenska myndigheter ska samla in och använda deras personliga data emot dem.
Däremot är det bara en av tio som uppger att så kallat "näthat" är en orsak till stor oro. Bara var tionde elev på högstadiet eller gymnasiet uppger sig någonsin ha utsatts för näthat och av de som faktiskt uppger sig ha utsatts är det bara hälften som betraktar händelsen som allvarlig.
Den svenska statens nivå av IT-säkerhet bekymrar svenskarna desto mer. Var femte internetanvändare avstår aktivt från att använda digitala samhällstjänster eftersom de känns osäkra.
– Sverige har som målsättning att vara världsbäst på att tillvarata digitaliseringens möjligheter, och om vi ska lyckas måste människor känna sig trygga med att tjänsterna är säkra, att personlig information inte hamnar i orätta händer och att deras data används på ett sätt som de förstår, säger Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef på Internetstiftelsen, i ett uttalande.
Hur det går med den saken återstår dock att se. I juli 2017 avslöjades att en rad hemliga personuppgifter skickats till utlandet av Transportstyrelsen på olaglig väg, och så sent som 2019 låg 2,7 miljoner inspelade samtal till Vårdguiden oskyddade på internet, fritt för envar att ladda ned. Det handlade om alla samtal som ringts sedan 2013, avslöjade Computer Sweden.