IT-doldisarna Sergej Brin och Larry Page grundade Google.

Fler är rädda för Google än för näthat

Publicerad 27 oktober 2021 kl 13.34

Inrikes. Fyra gånger fler svenskar oroas av hur vänsterjättar som Facebook och Google använder deras personliga data än av att bli utsatta för så kallat näthat, visar en färsk rapport från Internetstiftelsen.

Dela artikeln

Fyra av tio känner "stor oro" över hur storföretag som Facebook och Google använder personlig information om dem som bolagen samlar in.

Oron för myndigheternas hantering av personlig data oroar också. Närmare hälften uppger att de känner stor oro för att deras digitala vårdjournaler kan läsas av obehöriga och en tredjedel av svenskarna är oroliga för att svenska myndigheter ska samla in och använda deras personliga data emot dem.

Däremot är det bara en av tio som uppger att så kallat "näthat" är en orsak till stor oro. Bara var tionde elev på högstadiet eller gymnasiet uppger sig någonsin ha utsatts för näthat och av de som faktiskt uppger sig ha utsatts är det bara hälften som betraktar händelsen som allvarlig.

Den svenska statens nivå av IT-säkerhet bekymrar svenskarna desto mer. Var femte internetanvändare avstår aktivt från att använda digitala samhällstjänster eftersom de känns osäkra.

– Sverige har som målsättning att vara världsbäst på att tillvarata digitaliseringens möjligheter, och om vi ska lyckas måste människor känna sig trygga med att tjänsterna är säkra, att personlig information inte hamnar i orätta händer och att deras data används på ett sätt som de förstår, säger Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef på Internetstiftelsen, i ett uttalande.

Hur det går med den saken återstår dock att se. I juli 2017 avslöjades att en rad hemliga personuppgifter skickats till utlandet av Transportstyrelsen på olaglig väg, och så sent som 2019 låg 2,7 miljoner inspelade samtal till Vårdguiden oskyddade på internet, fritt för envar att ladda ned. Det handlade om alla samtal som ringts sedan 2013, avslöjade Computer Sweden.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Inrikes

Regeländring för invandrare. Hälften av alla som börjar SFI hoppar av idag.0 

Utsatta området tas över av konkursförvaltare. Nu har beslutet klubbats av Stockholms tingsrätt.0 

"Käften, sossefetto", "vinhäxa": Hanif Balis nya bråk med Strandhäll

Personangreppen haglar.. M-politikern anser att Annika Strandhäll utsatt honom för "rasism".0 

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur