Förra helgen frigavs den italienska journalisten Domenico Quirico och den belgiske professorn Pierre Piccinin efter att ha hållits fångna av syriska rebeller sedan början av april. Under den fem månader långa fångenskapen satt Quirico och Piccinin fängslade hos flera olika rebellgrupper, som turades om att övervaka de båda västerlänningarna. Bland grupperna som höll dem fångna fanns både den Fria syriska armén, som brukar beskrivas som en moderat gruppering av västerländska politiker och massmedia, och rörelser med kopplingar till terrornätverket al-Qaida.
Quirico och Piccinin behandlades överlag illa under fångenskapen och utsattes vid flera tillfällen för misshandel och tortyr. Efter ett misslyckat flyktförsök bestraffades de genom att rebellerna slog dem och klippte i deras tungor med en sax.
Till och med barn och gamla försökte skada oss. Det är möjligt att jag moraliserar, men jag upplevde verkligen Syrien som ett ondskans land, sade Quirico strax efter frisläppandet.
Quirico beskriver den så kallade syriska oppositionen som grupper i gränslandet mellan banditer och fanatiker. Dessa grupper stöds av väst, men ägnar sig enligt Quirico främst åt att ta över territorium, hålla befolkningen som gisslan, kidnappa människor och fylla sina egna fickor, skriver BBC.
När vi var kidnappade var vi helt avskurna från allt som hände i Syrien, inklusive gasangreppen i Damaskus. Men en dag hörde vi tre personer vars namn jag inte känner till samtala på Skype på engelska. Vi hörde konversationen från rummet där vi hölls fångna, genom en halvstängd dörr. En av dem hade tidigare presenterat sig för oss som en general i Fria syriska armén. De andra två hade vi aldrig sett och visste inget om, säger Quirico till den italienska dagstidningen La Stampa.
Under samtalet sade de att gasangreppet mot två stadsdelar i Damaskus hade utförts av rebellerna som en provokation i syfte att få väst att intervenera militärt. De sade också att de trodde att antalet döda hade överdrivits.
Quirico understryker att han inte kan vara säker på att det rebellerna sade stämmer.
Piccini har berättat om rebellernas diskussion i intervjuer i belgisk TV och för Russia Today och han bekräftar Quiricos uppgifter. Enligt Piccini ägde samtalet rum mellan en general i Fria syriska armén, en officer från Farouq-brigaden och en okänd person som talade perfekt engelska och deltog i konversationen via Skype.
De talade om händelserna i al-Ghouta i Damaskus förorter och det framgick tydligt av samtalet att det inte var den syriska regeringen som låg bakom angreppen, säger Piccini till Russia Today.